GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

İşlenmiş Gıda Tüketimi Kanser Riskini Arttırıyor

Gıdanız ne kadar yüksek derecede işlenmişse, kanser riskiniz o kadar artıyor. 100 binden fazla Fransızı 8 yıl boyunca takip eden araştırmanın özeti bu şekilde verilebilir.

Londra bazlı medikal araştırma dergisi BMJ’de yayınlanan ve Paris Devlet Üniversitesi destekli araştırma, şekerli içecek, şekerli kek, işlenmiş et ürünleri ve kahvaltı gevrekleri tüketmede %10 oranında bir artışın, kanser riskini de %10 oranında arttırdığını açıklıyor. İlk defa bu araştırma, işlenmiş et ürünlerinin dışında tüm yüksek oranda işlenmiş gıdaların kanser riskini arttırdığını verilerle ortaya koyuyor.

Yüksek oranda işlenmiş gıdalar fiziksel, biyolojik ve mekanik işlemlerden geçtikten sonra, yüksek oranda lezzetli, ucuz ve uzun raf ömrü olan ürünleri oluşturuyor. Bunlar arasında cipsler ile paketlerdeki tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, çikolatalar ve şekerler, hazır noodle ve çorbalar, dondurulmuş ve raf ömürlü hazır yiyecekler de var. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü, tüm kanser vakalarının üçte birinin, daha sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı seçimleri ile önüne geçilebileceğini açıklıyor. İşlenmiş gıdalar yerine taze meyve, sebze, tam tahıllı ürünler, kabuklu yemiş tüketmek kanser riskini azaltmakta.

Uzmanlar yüksek oranda işlenmiş gıdaların düşük besin kalitesine karşın, yüksek kalori, sodyum ve şeker içermesinin kanser riskini artırabileceğini savunuyor. Bununla beraber bu besinlerdeki katkı maddeleri ve fabrikasyon sırasında kullanılan kimyasallar da kanser riskini artırabiliyor. Uzmanları ellerindeki verilerin ve yüksek oranda işlenmiş gıda tüketimindeki hızlı artışın önümüzdeki yıllarda kanser vakalarını artırabileceğini savunuyor. Bununla beraber yine de bu sonuçların daha büyük çaptaki çalışmalarla doğrulanmaları gerektiğini de belirtiyorlar.

Kaynak: The BMJ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu