Gündemİlçe HaberleriKöşe Yazıları

Yatak Odasında Bitki

Yatak Odasında Bitki Bulundurmak Zararlı mı?

Yatak Odasında Bitki… Yıllardır insanlar “Yatak odalarınızda çiçek bulundurmayın, odanın oksijenini tüketir” diye söyleyip dururlar. Acaba bu söz ne kadar doğru yoksa büyük bir şehir efsanesi mi?

Bilindiği gibi bitkiler ışık varlığında fotosentez yaparlar. Bu mucizevi olay sayesinde de karbondioksit alıp oksijen vererek havanın temizlenmesinde görev alırlar. Ancak bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, bitkilerin evinizdeki havayı anlamlı ölçüde temizlemesi mümkün değil. Oksijen veya karbondioksit seviyelerinin insanlara etki edecek düzeyde olabilmesi için her 10 metrekare başına en az 10 adet bitki bulunması gerekli ki odanın havasını temizlemede etkili olabilsin. Oysa yalnızca odanızın penceresini açmanız bile bitkilere atfedilen bu beceriden kat kat daha etkilidir.

Bununla birlikte Birmingham Üniversitesi araştırmacılar yaptıkları bir araştırmada evlerde yaygın olarak kullanılan üç tropikal süs bitkisinin hava kirliliğini %20’ye kadar azaltabildiğini tespit etmişlerdir. Özellikle de bu bitkilerin havada yaygın bir kirletici olan nitrojen dioksit (NO2) düzeyini düşürdüğü fark edilmiş. Ancak bu bitkilerin havadaki NO2‘yi uzaklaştırma mekanizması henüz tam olarak anlaşılmış da değil.

Özellikle salonlarımızda dekoratif amaçlı yetiştirdiğimiz Dresena çiçeği (Dracaena fragrans) ve Zeze çiçeği (Zamioculcas zamiifolia) türleri havayı diğer bitkilere oranla daha iyi temizlediği bilinmektedir. Bu durum muhtemelen söz konusu bitkilerde görülen fotosentez mekanizması ile ilgili. Çünkü özellikle Dresena ve Zeze türlerinde normal bitkilerin havadaki karbondioksiti tutma mekanizmasından farklıdır. Bu bitkiler, stoma adı verilen gözeneklerini gece açıp havadaki karbondioksiti tutabilme kabiliyetinde yaratılmışlardır. Yani bu bitkiler gün boyunca fotosentez yapar ve sadece geceleri gaz alışverişi gerçekleştirir. Bu da normal bitkilere oranla bu türlerin havayı daha etkin şekilde temizlediği anlamına gelmektedir.

Şimdi gelelim “Yatak odasında bitki bulundurmak zararlı mı?” Sorusunun cevabına.

Bildiğiniz gibi insanlar solunumla oksijen alıp, karbondioksit verir. Bitkiler ise gündüz ışık varlığında fotosentez yaparak karbondioksit alıp oksijen verir. Gece ise ışık olmadığı için fotosentezin ışık reaksiyonları gerçekleşmez onun yerine solunum sonucu karbondioksit verirler. Bu nedenle yattığınız odada fazla miktarda bitki bulundurmamak gerekir. Ama ille de yatak odamızda bitki bulundurmak istiyorsak Paşa kılıcı, Alo vera ve Orkide gibi gece fotosentez yapan bitkiler daha uygundur.

Bununla birlikte yatak odalarında bitki bulundurmanın sağlık açısından bazı sakıncaları vardır. Çünkü saksılarda toprak yüzeyinde mantar/küf ürer. Ve bunlardan çevreye spor adı verilen toz halinde üreme hücreleri yayılır. Bu da insanın cildinde ve nefes yollarında alerjilere ya da başka rahatsızlıklara neden olur.

…Yatak Odasında Bitki Bulundurmak Zararlı mı?…

Daha fazla köşe yazıları için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu