GündemHüseyin YıldırımKöşe Yazıları

Yemek Yapma Adabı ….ve ibretlik bir hadise..

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır” Bakara,168

“Ey iman edenler! Eğer siz ancak Allah’a kulluk ediyorsanız, size verdiğimiz rızıkların iyi ve temizlerinden yiyin ve Allah’a şükredin”Bakara,172

Bir keresinde Allahü Teala’nın Büyük Evliyalarından Şah-ı Nakşibend ks hazreteri, Gadyut denilen bir beldeye gitti

Orada sevenlerinden birisi onlara yemek ikram etti. Bu Büyük Veli bir müddet yemeğe baktıktan sonra buyurdu ki; “Biz bu yemeği yiyemeyiz.”

Yemek sahibi: Efendim kazancım “helal yoldandır,” dedi.

Şah-ı Nakşibend ks hazretleri buyurdu ki;

“Evet bu yemekler helal yoldan temin edilmiştir. Lakin, Bu yemekleri pişiren kimse, öfke halinde onu pişirmiş.”

“Eğer biz de bu yemekten yersek bizde de öfke hali oluşur. Onun için biz bu yemeği yiyemeyiz,” dedi.

Şah-ı Nakşibend ks hazretleri sonra şöyle devam eder,

“Bir yiyecek şayet gaflet içinde, öfkeyle hazırlansa, onda hayır ve bereket olmaz. Çünkü ona nefis ve şeytan karışmıştır. Böyle bir yemeği yiyen kimsede mutlaka bunun tesiri meydana gelir,” der.

Demek ki, insan yemek hazırlarken hangi halette ise o hali yemeğe tesir ediyor. O yemeği yiyene de o halet mutlaka tesir ediyor.

O zaman Yemek yapan kişinin bazı sorumlulukları vardır. Her kim yemeği yapacaksa o esnada güzelce “Abdest Almalı ve İhlas ile kalben” yapmalıdır.

“Besmele ile başlayıp, zikirle devam etmeli, salavat ile bitirmeli ki, o zikrin o salavatın ve güzel niyetin tesiri oluşabilsin. Ve sürekli yemek hazırlarken dilini o esnada Allahü Teala’nın zikri ile meşgul etmeli.”

Yemek yapa kişi şöyle niyet etmeli;

“Ya RABBi, kim bu yiyeceklerden ve içeceklerden yerse, onlara öyle bir güç ve kuvvet ver ki, SANA ibadet edebilsinler, SENİ zikredebilsinler ve salih ameller yapmaya muvaffak olabilsinler”

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete bu niyet ve ihlas ile amel etmeyi nasip eylesin…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu