Özel Haberler

YENİYİ YIK- YENİDEN YAP HALK SEÇTİ -HADİ ŞİMDİ YAP!

İsmail Ok’un Belediye Başkanlığı döneminde yıkılan sebze Hali’nin bulunduğu alan yine gündemden düşmüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, yaşanacak mekân istiyorum diyerek proje hazırlattırdı. Oylama ile halka seçtirdi ancak, halk hani nerde seçtiğimiz meydan diyor.

Balıkesir’de Zağnospaşa Cami restorasyonu tamamlandı. ZağnosPaşa Camisinin açılması için geri sayım başladı. Ancak çevresindeki tarihi dokuyu yaşatarak ‘yaşanacak meydan istiyorum sözü hala yerine getirilemedi. 2016 yılında seçtirilen projenin sonucunu halk bekliyor. Biz seçtik hani meydan? Diye soruyor.

Zağnospaşa Meydanı için 3 ayrı proje hazırlattırılmış ve halk oylamasına sunularak seçtirilmişti. Seçilen proje 3’üncü alternatif proje olmuştu. Geçtiğimiz yıl seçtirilen projenin yerinde şuan değişimler söz konusu ancak Büyükşehir Belediyesinin bez örtülü brandaları ile çay kahve servisleri yapılmaya başlandı. Esnaf tepkili, oy veren halksa şaşkın.

 

ZAĞNOSPAŞA MEYDANI

Eski Hal binası olarak bilinen ve İsmail Ok döneminde yıkılarak beton bir meydana dönüştürülen ancak; meydan anlayışı zayıf görülerek yeniden Büyükşehir Belediyesi tarafından, 3 tip proje tasarlattırılarak halka seçtirilen Zağnoşpaşa Meydanında neler oluyor?

Kamulaştırma işlemleri için çalışma yapılırken Bölgedeki bazı işyerlerinin şikâyetleri ile Mahkemelik olan Büyükşehir Belediyesi, şu an için bir çalışma yapamıyor. Görünen o ki Mahkeme kararı ile durdurulan yıkımlara Büyükşehir Belediyesi de itiraz edecek ve yine sonuç beklenecek. Özetle Meydandaki ses susmayacak. Dönemin Belediye MHP’li Başkanı İsmail Ok şuan partisinden ihraç edildi. Partisiz Milletvekili. Meydana 16 Türk Devleti Bayrağı ile koca koca direkler dikmiş ve meydan beton yığınına dönmüştü. Halkın yeşil alan olsun isteğine kulak tıkamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ise ‘yaşanacak meydan istiyorum’ diyerek 16 Türk Devleti Bayrağının yer aldığı direkleri söktürttü. Meydanda ufak tefek bir düzenleme çalışması yapıldı. Vatandaşlar İsmail Ok döneminde de  ‘Yeşil olsun, tarih yaşatılsın ve gerçekten halkın olsun’ demişti yine aynı şeyi söylüyor.

RÖPORTAJLAR

Zağnospaşa Meydanında vatandaşlarla kısa sohbetler ederek meydan hakkındaki düşüncelerini aldık. Büyükşehir Belediyesinin Meydan la ilgili olarak hazırladığı projeleri duyanda var duymayanda. Hâlihazırda geçtiğimiz yıl projelendirilip seçtirilen bir proje var ancak hayata henüz geçebilmiş değil. Durdurulan meydandaki yapım çalışmaları arasında Büyükşehir Belediyesinin taşınabilir konteynır büfe tarzındaki çay bahçeleri ise kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

Niyazi Parlak: ‘Yeni yapılan yapıları yıkarak yenişeyler yaparken bu paralar nerden geliyor diye düşünmek lazım. Çöpe atacak paramız yok. Bizim paramızla yıkıp bizim paramızla yapıyorlar. Sorsalar ne ki seçtirdiler de ne oldu bizimi dinlediler.

Kanize Aydın: Balıkesir’i seviyorum. Meydan projesini duydum. Nasıl olacak merak ediyorum ama eğerki bu haliyle seçildiyse çok kötü. Büyükşehir gibi değil. Cami çok güzel. Hamam arada biryerde tarihi yerler var ama kendini göstermiyor.

Ahmet Bey: (konuşulduğu gibi konuşma dili ile yazılmıştır) 56 yaşındayım. Hergün buralarda hava güzel olduğunda oturur çayımı kahvemi içerim. Her zaman para cebimde olmaz.15 kişiyiz ailede. Para kolay kazanılmadığı gibi kolayda harcanmamalı. Soyadımı yazmayın.Konuşmalarımdan Başkan zaten beni tanıyacaktır. Bana denilen cümle şu; ‘Sen benim neyimsin? Sen beni tanıyor musun? Ben bu sözü unutmam. Seçilirken öyle demiyonya. Neyse kızım işte böyle durum. Böyle gelmiş böyle gidiyo ama böyle gitmeeez. Bi ben değilim bak millet banklarda oturuyor. Herkes oraya giripte çay mı içebiliyor sanıyon.

Dilara Pek: Ben Üniversite öğrencisiyim. Şehri çok tanımıyorum. Ama gidilecek pek fazla yer yok. Hatta hiç. Buranın görünümü şuan çok basit. Köy gibi.

Mehmet Şadi Güven: 77 yaşındayım. Bana sorsalar yemyeşil olsun da yerlerde oturalım derim ama bizi artık dinleyen olmaz. Geldi geçti. Gençler ne derse o. Projeden de anlamam ama burayı beğenmiyorum. Hal varken kızım gezmeye geldiğinde damatla mutlaka gelirdi baba nerde hal diyor.

PROJELER ŞİMDİLİK HAVADA

Büyükşehir Belediyesinin 3 farklı tip projesi arasında 3’üncü proje seçilmiş ve Birinci proje yüzde 37, ikinci proje yüzde 20, üçüncü proje ise yüzde 42 oy almıştı. Böylece Zağnos Paşa Meydanı’nda yapılması planlanan yeni düzenlemede üçüncü alternatif proje seçilmiş oldu.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Ödüllü Atık Pil Yarışması’ bugün Çocuk Köyünde yapılıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan atık pil yarışması sonrasında Zağnospaşa meydanı için bir proje hazırlandığını ve halkın seçeceğini açıklamıştı. Tarih 18.05.2017 Bugün yine Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘atık pil Yarışması’nın ödüllerinin verileceği gün. Zağnospaşa meydanı ile ilgili bir açıklama olacak mı merakla bekleniyor.

PAŞA HAZIR MEYDAN BEKLİYOR

Zağnospaşa Cami restorasyonu tamamlandı ve açılışa hazırlanıyor. Tarihi külliyenin çevresini önemseyerek üç ayrı tip proje hazırlatan Büyükşehir Belediyesi, Hangisi olsun? Diyerek kamuoyunun oylamasına tabi tuttuğu ve belirlediği bir projeyi yaşama geçirecek. Ama ne zaman? Bu sorular şimdilik yanıt bekliyor. Seçilen Zağnos Paşa Meydanı 3. Alternatif proje, mevcut kent meydanı yıkılarak tasarlanan meydanı besleyen aksları referans alan güçlü geometrik çizgiler ortaya koymayı hedefliyordu. Hedef şaştı mı yoksa aynı hedef beklemede mi bilinmiyor. Ramazan ayı yaklaşırken meydandaki canlılığı hatırlıyoruz ve Ramazana hazırlanacak olan meydanda aynı canlılık olacak mı ve Meydan Meydan olacak mı? hep birlikte bekleyip göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu