Gündemİlçe Haberleri

Yumurta İhracatında Kanserojen Şoku

Yumurta İhracatında Kanserojen Şoku

 

2023 yılında ilk kez yumurta ihraç ettiğimiz Tayvan’dan şok eden bir bilgi geldi. Ege İhracatçılar Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, Tayvan’a ihraç edilen bu üründe kanserojen nitrofuranslar isimli antibiyotiğe rastlandı.

 

Yumurta Ihracatinda Kanserojen Soku 02

Olay Balıkesir’e de Dikkat Çekiyor!

Kanserojen etkili söz konusu antibiyotik 20 yıldır kullanımı yasak olan bir ilaç. Ancak, Tayvan’a ihraç edilen yumurtalarda bu maddeye rastlanması ülke kamuoyunda da şok yarattı. Balıkesir’in beyaz et ve yumurta üretiminde önemli bir yere sahip olması, bu konuda dikkatleri Balıkesir’e de çekti.

Yumurta Ihracatinda Kanserojen Soku 5

Yasak Olan Bu İlaç Nereden Temin Ediliyor?

Bununla birlikte ortaya hayati önem taşıyan sorular da ortaya çıktı. Birincisi ve en önemlisi, iç piyasaya verilen yumurtalarda da bu kanserojen madde var mı? Ayrıca, yirmi yıldır yasak olan bu antibiyotik nereden tedarik ediliyor? Bununla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri yeterli denetim yapıyor mu? Tayvan’a ihraç edilen bu üründe tespit edilen kanserojen madde bu soruları da beraberinde getirdi.

Ege İhracatçılar Birliğinin açıklamasına göre, ilgili yetkililer bu konuda araştırmalara başlamış. Ancak henüz bu araştırmalara dair resmi bir açıklama yapılmadı. Çok sayıda ülkeye ihraç edilen bu besin, ülkemizde de çok tüketilen bir besin. Dolayısıyla bu araştırmanın sonucu ülke kamuoyunda da büyük bir merakla bekleniyor.

Öte yandan, Ege İhracatçılar Birliği’de bu konunun takipçisi olduğunu ifade etti. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit’in konuşması Şöyle;

“Bu İlacın Nereden Bulunduğu Araştırmasını Yakından Takip Ediyoruz”

“Yumurta ihracatı öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çok ciddi kontroller yapılıyor. Bu antibiyotiğin satışı 20 yılı aşkın bir süredir yasak. Sektör olarak bu antibiyotiğin nereden bulunduğunun araştırılmasını talep ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektörümüzdeki teknik arkadaşlar konuyu araştırıyorlar. Konu anlaşılınca kamuoyuna tüm şeffaflığıyla açıklama yapacağız. İlk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Konunun takipçisiyiz. Yanlış yapanların en ağır şekilde cezalandırılması taraftarıyız. İçimizde çürük yumurtalar varsa ayıklansın”

 

Yumurta Ihracatinda Kanserojen Soku 07

“Yumurta İhracatında Dünyada İlk Üçteyiz”

“Türk yumurta sektörünün modern tesislerde üretim yaptığının altını çizen Girit sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünya’nın en güçlü oyuncularından biriyiz, ihracatta dünyada ilk üç ülke arasındayız. Türk yumurta sektörü olarak, 2023 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nin aralarında 51 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık ihracat yaptık.

Tayvan 2023 yılında ilk kez ihracat yaptığımız bir ülke. Tayvan’a ihraç edilen yumurtaların bir partisinde Türkiye’de 20 yıldır yasak olan nitrofuranslar antibiyotik grubuna rastlanmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Bu istisnai durumun Türkiye’nin yumurta ihracatındaki başarısını gölgelememesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türkiye, 2023 yılının ocak – haziran döneminde 41 ülkeye 195 milyon 350 bin dolarlık yumurta ihraç etti. Yumurta ihracatı 2022 yılının ilk yarısına göre yüzde 9 artış gösterirken en fazla ihracat yapılan ülke 48 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Irak, Türkiye’den 40 milyon dolarlık yumurta talep ederken, Katar 16,3 milyon dolarlık yumurta ithalatıyla üçüncü sırada yer aldı. Türk yumurta ihracatçıları, Rusya Federasyonu’na 12,8 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2023 yılında ilk kez yumurta ihraç ettiğimiz Tayvan ise; 8,1 milyon dolarlık tutarla listeye beşinci sıradan giriş yaptı.

 

Peki, Kanserojen Madde Ne Demektir;

Yıllar içerisinde tıbbi araştırmalar, insanlarda kansere neden olduğu düşünülen sağlığa zararlı maddelerin ve endüstriyel işlemlerin giderek genişleyen bir listesini belirlemiştir. Bunlar ‘kanserojen maddeler’ olarak bilinmektedir ve kendine özgü kontrol ve mevzuata tabidir. Bilinen kanserojen maddelerin listesi genişlediği için en iyisi tüm kimyasal maddelerin potansiyel olarak sağlığa zararlı olduklarını varsaymak ve bunlara eşit derecede muamele etmektir.

Ne tür maddeler kanserojendir?

Sağlığa zararlı maddelere dair bilgiler, hangilerinin kanserojen olduğunu söyleyecektir. Bir sonraki bölüm, daha az bilinenlerin bazıları hakkında ayrıntılar vermektedir.

Dört madde tehlikeli kanserojenler oldukları içi bilhassa yasaklanmıştır. Bunlar:

  • 2-naftilamin;
  • benzidin;
  • 4-aminodifenil ve
  • 4-nitrodifenil.

Bu maddeler ve bunların tuzları yalnızca ruhsat altında kullanılabilir veya ithal edilebilir.

Nerede karşılaşılabilir?

Bazı türleri ithal edilmesine karşın tehlikeli konsantrasyonlarda kanserojen maddelerle karşılaşmanız pek mümkün değildir. Yine de bazı kanserojen maddelerin endüstriyel işlemlerin sonucu olduklarını göz önünde bulundurun; örneğin:

  • bot veya ayakkabı yapımı sırasındaki deri tozu;
  • kauçuk imalatı ve işlenmesi;
  • kömür katranı, is zifti vb. içeren işler;
  • kullanılmış motor yağının elleçlenmesi;
  • ahşap işçiliğindeki sert ağaç tozları.

Haber: M. Can Akyürek

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu