Gündem

YÜREK DOLUSU BİR MERHABA

Değerli dostlar uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle burada buluşmak benim için mutluluk verici. Biliyorsunuz uzun bir aktif siyasi görev sebebi ile köşe yazılarımı ara vermiştim. Daha önce sizlerle maceraseverler köşesinde gezdiğim ve yaşadığım farklı deneyimleri paylaşıyordum. Bundan sonrada eskiden olduğu gibi sizlerle hem farklı deneyimlerimi paylaşacağım hem de memleketimizin sorunlarına bu köşeden birlikte dilimizin döndüğünce çözüm aramaya çalışacağız. Sizlerin de katılımcı olabilmesi adına sizinle paylaşacağım mail adresimden (onurayan@hotmail.com) bana her konuda ki düşüncelerinizi yazabilir bu köşeye katkı sağlayabilirsiniz. Bugün köşemize böyle bir giriş yaptıktan sonra sizinle en son okuduğum bir kitabı ve izlediğim bir filmi paylaşmak istiyorum. Bu tarz tavsiyelerim zaman zaman köşemden olacaktır.

***

Günün okunması gereken kitabı;

Kitabımızın adı ZEYTİNDAĞI. Bu kitap insanın kanını donduran tarihi bir süreci, “Bir İmparatorluğun Çöküşünü” Falih Rıfkı Atay’ın kaleminden anlatıyor. Atatürk devrimlerinin korunması ve Batılılaşma yolundaki çabalarıyla güçlü, başarılı bir gazeteci-yazar olan Falih Rıfkı Atay, aralıksız 27 yıl milletvekilliği yaparak yazarlığını da bu doğrultudaki çalışmalara adamış. Atatürk’e olan bağlılığı ve yakınlığı ile tanınan Atay, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında gezi yazısı türündende en çok eser veren sanatçımız olma özelliğine sahip. Cümleleri kısa, akıcı ve etkili.

“Zeytindağı” isimli kitabında Mehmetçiğin Yemen’de, Aden’de, Gazze’de, Arap Çölleri’nde nasıl harap olduğunu ve yenilgiden sonra bir vagon dolusu altını bırakarak oradan nasıl ayrıldığını anlatıyor. Bu kitabı okurken hayretler içerisinde kalacağınıza hiç şüphem yok.

Behçet Kemal Çağlar “Bu kitabı okumak adeta bir borçtur ve bir vazifedir.” diyor .Cemal Paşa’nın emir subayı olarak, o günlerde en yakınında olan Falih Rıfkı, Zeytindağı kitabıyla tarihimize bir ibret belgesi bırakırken, her biri bir destan olabilecek, askerlerin günlükleri ve adeta kumar masasında kaybedilen Ahmetlerin, Mehmetlerin hikayeleri kanınızı donduracak.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitabı “Falih Rıfkı’nın bize hatırlattığı devir, Türk milletinin geçirdiği ve geçirebileceği felâket devirlerinin en facialısı, en dehşetlisi ve ruha en çok bezginlik verenidir.” diyerek tarif ediyor.

Geçmişini bilmeyen geleceğe umutla bakamaz diye boşuna dememiş büyüklerimiz. İşte size geçmişten acı gerçekler. İyi okumalar diliyorum.

 

***

Günün izlenmesi gereken filmi;

Filmimizin adı YABAN KAZLARI. Orjinal adı “The Wild Geese” olan filmde; Afrika’da bir diktatöre karşı operasyona giden bir grup paralı askerin başından geçen olayları şaşkınlıkla izleyeceksiniz. 1977 yapımı olan film kurgusu ve seneryosu ile dikkat çekiyor.Şimdiden iyi seyirler diliyorum…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu