Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

ZMO Başkanı Akbıyık: “Tarımda Üretim Planlaması Şart!”

ZMO Başkanı Akbıyık: “Tarımda Üretim Planlaması Şart!”

 

TMMOB Balıkesir Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, gazetemize yaptığı özel açıklamada, çiftçinin kurtuluşu için öncelikle tarımda üretim planlaması yapılması gerektiğini ifade etti.

ZMO Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, ülkede çiftçinin ve dışa bağımlılığın kurtuluşu için acilen tarımda üretim planlaması yapılması gerektiğine dikkat çekti. Eskiden 3 olan ziraat fakültesi sayısının 44’lere kadar çıktığını ve bunun neticesinde yine çiftçinin zarar gördüğünü vurgulayan Akbıyık, “Tarımda Türkiye’nin kendi kendine yeter duruma gelmesini istiyorsak, tarımı planlamamız lazım. 30-40 yıldan beri devlet, üretim planlamasını soruyor Tarım İl müdürlüklerine. Ne ekebiliriz diye soruyor” dedi.

 

Akbıyık; “içeride planlama yapmamız lazım”

 

İbrahim Akbıyık, konuşmasında, “Mesela buğdayı ülkemiz 22 milyon ton kullanıyor. O kadar da dışarıdan da ithal ediyoruz. Makarna gibi ürünler olarak dışarıya satıyoruz. Ama kendi ihtiyacımız 22 milyon ton. Dışarıdan almamak için içeride planlama yapmamız lazım. Nerelere hububat ekmemiz lazım, bunu planlamak gerekiyor. Eskiden ekilen arazilerimize yeniden neden ürünler ekilmiyor? Cumhurbaşkanımız da ‘Boş arazi kalmayacak. Hepsini ekeceğiz’ demişti. Arazi sahipleri de arazisini kullanmak, ekmek ister. Niye ekemiyor? Şu anda mazota yüzde 127 zam gelmesi, elektriğe, işçiliğe zam gelmesi, dekarda 400 kilodan aşağı aldığımız hububatı, zarar ettiğimiz için ekemez duruma geldik” ifadelerini kullandı.

Dsc 0055 1

 

“Çiftçiler Şehirlerde İşsiz Geziyor”

 

Akbıyık, çiftçilerin zarar etmemeleri gerektiğini, aksi takdirde çiftçilikten kaçtıklarını vurgulayarak, “Çiftçi zarar ederse çiftçilikten kaçar. Son 2-3 yılda da, çiftçiler işini bırakıyor. Şehirde de işsiz geziyor. Devletimiz, çiftçinin kazanarak işini yapabilmesi için girdileri düşürmesi lazım. Yada desteğini ona göre vermesi lazım. Fakat, destek te kademeli olması gerekiyor. Mesela dekara 16 lira gübre desteği verildiğinde o gördüğümüz arazilere daha fazla olması lazımdır. Bu gibi arazilerde dekara 250-300 kilo civarında ürün alınıyor. Ovada 800 kiloya kadar alan var. 800 kilo alan ile 200 kilo ürün alana aynı desteği verirsen, marjinal tarım arazilerinde çiftçiler tarım yapamazlar” şeklinde konuştu.

 

“Bağımlı Olmadan Kendi İhtiyacını Gidermiş Olacaktır”

 

ZMO Balıkesir Şube Başkanı İbrahim Akbıyık, “Desteği, para kazanacak şekilde diğer verimli arazilerine göre daha fazla olması lazım, tarım arazilerinin boş kalmaması için. Desteğin, önce üretim planlaması yapılarak, ihtiyaç olan ürünleri nerede yetiştirebiliriz? Bunları uydudan belirleyerek desteği ona sağlamamız gerekiyor. Başka ürün ekiyorsa bile, destek verilen ürüne yönelmesi sağlanacaktır. Devletin planlamasına uymak zorunda kalacak çiftçimiz. Buna uyarsa, devlet dışa bağımlı olmadan kendi ihtiyacını gidermiş olacaktır. Ama buna sadece devlet gözüyle, bakanlık gözüyle bakmamak lazım. Çiftçinin para kazanıp kazanmadığına bakılması lazım. Bakanlık ne derse desin, para kazanılamıyorsa, ülkenin kalkınması mümkün olmayacaktır” ifadelerini sarf etti.

Dsc 0077

 

“10 Yıl Sonra Onlar Da Tarım Yapamayacak”

 

Akbıyık, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı; “Tarımsal girdilerin azalmadığı müddetçe çiftçinin para kazanması mümkün değil. Çiftçi para kazanmayınca, yakında köylerde tarım yapacak insan bulamayacağız. Gönen Kocapınar köyündenim ve orada şu an 55 yaşın altında insan yok. 10 yıl sonra onlar da tarım yapamayacak. Tarımdan para kazanılmadığı için köylerde kalacak insan da bulamayacağız. 50’li yıllardan beri yapılan yanlış tarım politikası nedeniyle köylerde gençler kalamadı. Köylüyü hor gördük. Para kazandırmadık. Gençler şehre göçtüler. Şehirde de iş bulamıyorlar. Onun için tarım yapanları özendirerek tarım yapılabilir. Araziler de boş bırakılmayacak şekilde planlamaların yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde 10 yıl sonra tarım yapacak insan bulamayacağız.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu