GündemKöşe Yazıları

19 MAYIS ULUSAL EGEMENLİĞİN BAŞLANGIÇ GÜNÜDÜR

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs; “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutladığımız özel günlerimizden.Bugünü benim için ayrıca özel kılan birşey daha var. Siz bu satırları okurken muhtemelen saat 10:00 sıralarında Onur Dünya isimli çocuğum 19 Mayısta dünyaya gelecek.

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için biraz 16-19 Mayıs 1919’a birlikte yolculuk yapalım..

1918 Mondros Mütarekesi sonrasında ülkemizin birçok bölgesi düşman işgaline uğramış durumdaydı. Mustafa Kemal Paşa, 9.Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderilmişti ve emrinde iki kolordu bulunmaktaydı. Mustafa Kemal’in Samsun’a yollanmasının gerekçesi, bölgedeki tedbirsizlik ve güvensizlik olaylarını yerinde gözlemleyip gerekli önlemleri almasıydı. Mustafa Kemal Paşa ise ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız ve bağımsız yeni bir Türk devleti kurmanın gerekli olduğunu düşünüyordu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır ve bu önemli olay Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan Kurtuluş yolculuğudur. Atatürk beraberindeki yol arkadaşlarıyla 16 Mayıs 1919’da “Bandırma” vapuru ile Galata rıhtımından yola çıkarak;  17 Mayıs 1919’da İnebolu’ya varır. 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelinir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığında şehirde İngiliz işgal kuvvetlerinin  olması Atamızın hiç hoşuna gitmez ve bu durum  4 yıl kadar sürecek olan Kurtuluş Savaşı’nın zeminini hazırlar.

Samsun’a ayak basmanın Türk Milleti için bir dönüm noktası  ve kurtuluşun başlangıcı olması sebebiyle  19 Mayıs Türk gençliğine armağan edilmiştir. Nasıl mı? İlk defa 24 Mayıs 1935 tarihinde Atatürk Spor Günü adı altında Fenerbahçe ve Galatasaray sporcularının da katılımıyla kutlandı. Bu etkinliğin amacı, Türk gençliğinin Atatürk’e olan minnet ve sevgisini gösterebilmesiydi.BU olaydan sonra 1938’den itibaren Atatürk’ün onayı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlanmaya başladı. 19 Mayıs, spor, sporcular ve gençlikle bütünleşmiş bir bayram olmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı bir gündür. Sadece 19 Mayıs değil, bütün bayramlarımızı neden kutladığımızı ve bayramlarımızın önemlerini bilmeliyiz.

Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları ve  yine günümüzde gelinen düşünce özgürlüklerimizin kısıtlanmalarını göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu