Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

19 Mayıs’ta Ne Oldu?

19 Mayıs’ta ne oldu? Neden Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır?

 

19 Mayıs'Ta Ne Oldu?

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle, 19 Mayıs’ta ne oldu? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak konusu olmuştur. Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gündür. Ayrıca bu milli bayramımız, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadele planlarıyla, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a adım atmıştır.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanmıştır. Ayrıca 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir.

19 Mayıs'Ta Ne Oldu?

19 MAYIS NEDEN GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI OLARAK KUTLANMAKTADIR?

Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe hitap edebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır.

19 Mayıs'Ta Ne Oldu?

 

“Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu