GündemKöşe Yazıları

2 MALTEPE ULUSLARARASI TİYATRO FESTIVALİ’NİN ARDINDAN

Tiyatro Sezonunun açılmasına az kaldı. Ekipler yoğun bir şekilde yeni sezona hazırlanmakta ve prova süreçleri devam etmekte..

Bu sıra.da ise karşımıza bir festival çıkıyor : 11-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 2. Maltepe Uluslararası Tiyatro Festivali… Bu festival sezon öncesi 8 farklı Ülkeden 19 tiyatro ekibini buluşturdu ve İstanbul seyircisine 27 ayrı oyun izletti. Devlet Tiyatrolarının da oyunlarını sergilediği festivalde, çocuk oyunlarına da yer verildi. Oyunların kalitesi, festivalin niteliğini ortaya koyarken; özel bir jüri ile salon oyunlarının değerlendirilmesi festivali farklı bir noktaya taşıyor. 5 gün boyunca tiyatroya doyuyoruz, oyundan oyuna koşuyoruz ve tekne turuyla boğaz havasını alıyoruz. Bsm Oyuncuları olarak bu festivale ödüllü oyunumuz “Keloğlan Mutluluk Ormanında” ile katıldık. Zümrütevler Pazar Yerinde beklentimizin üstünde bir izleyici karşılıyor bizi ve coşkulu bir oyunla seyircimizi selamlıyoruz. Tiyatro atan minik kalpleri mutlu ettiğimiz için huzurluyuz. Sezon öncesi İstanbul Turnesi bizi motive ediyor. Festivali tamamlayıp dönüyoruz memlekete…
Festival boyunca izledigim oyunlardan en iyisi daha önce Kuşadası Tiyatro Festivalin’de de izlediğim Muhammet Uzuner Rejisi ile “Lüküs Hayat” oluyor. Oyunu izlerken yeni izlemiş gibi hissediyor ve muhteşem keyif alıyorum. Aklımda kalan oyunlar Eskişehir Su Generris Tiyatrosu “12 Öfkeli” ve Romanya Queen Mary Tiyatrosunun sergiledigi Tuncer Cücenoğlu imzalı “Çıg” . Bu oyunları favori listeme ekliyorum.

Festivalde güzel bir şey de oluyor. Temmuz ayında kaybettiğimiz, Türk Tiyatrosunun en önemli oyun yazarlarından Tuncer Cücenoğlu’nun en büyük hayali gerçek oldu. Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, KKTC, Romanya, Özbekistan ve Türkiye’nin de içinde olduğu Avrasya Tiyatrolar Birliği kuruldu.

Festival oyunlarının kalitesi tartışılmaz. Nitelikli oyunlar seyirci ile buluşturulmuş. Bu anlamda Maltepe Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara’yı ve ekibini tebrik etmeden geçemeyeceğim. Festivalde naçizane gördüğüm eksik ise ekiplerin fazla kaynaşamamış olması.. Otel konaklamalı festivallerde bu durum oluşabiliyor. Çadır Kamp festivallerinde ise kaynaşma daha iyi olabiliyor. Yine de ekipleri bir araya getirecek ortak alanları oluşturmak da fayda var. Bu festivalde tekne turu eğlencesi ve kortej buna biraz da olsa katkı sunuyor. Yaratana Yaşatana Selam Olsun ! En büyük alkış ise sanat dostu Başkan Ali Kılıç’a gelsin o zaman…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu