Köşe Yazıları

2023 Yılında Bitki Beslemeye Dikkat!

Merhaba değerli okurlar. Bitki besleme serimizde bu hafta temel bitki besin elementlerine giriş yapacaktım. Fakat bitkisel üretimde hava şartlarından kaynaklı olarak meydana gelen sıkıntılı durumlar mevcut bu sene ve olumsuz etkileri yaşanmakta. Konuya geçmeden önce hepinizin mübarek Kurban Bayramınızı kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim. Hayatınız ve geçiminiz bereketli ve hayırlı olsun.

2023 Yılında Bitki Beslemeye Dikkat!… Malumunuz 2023 yılı yani bu sene hava koşulları bakımından sıkıntılı geçti. Maalesef iklim değişikliğinin etkilerini alışık olmadığımız şekilde gördük. Bu sene ve korkarım ki sonraki senelerde de görmeye devam edeceğiz. Standart bir etkisi olmayan iklim değişikliği bazen aşırı yağışlar, bazen kuraklık olarak karşımıza çıkıyor.

Ne oldu bu sene? Kış dediğimiz aylarda yüksek yerler dışında doğru dürüst kar yağmadı. Bazı baraj ve göletler sızan su olmadığı için dolmadı. Yağmurlardan medet umuldu. Sonra yağmur bir yağdı, aşırı! Arada birkaç gün kuru geçti yine yağdı, aşırı! Metrekareye neredeyse 100 kilogram civarında yağış düşen yerler oldu, toprak kayması, yarılma, kaymak tabakası, tohumun/bitkinin üzerini örtme (milleme), … oldu. İki yağmur arasındaki boşluk zamana denk getirenler ekim-dikim yaptılar ama sonrasında yağan yağmur ya tohuma ya fideye zarar verdi. Ekim-dikim yapamayanlar toprağın önce üst sonra alt kısmının kurumasını (yellenmesini) beklediler bu arada toprak yaş olduğu için traktörle girip sıra arasını makineyle yaramadılar, havalandıramadılar. Kök ıslakta kaldı hastalandı çürüdü veya çürüyecek, kök sıkıntıda olduğu için üst taraflar gelişemedi boy yapmadı, gövde ince kaldı.

Şu anda mevcut sorunlar neler bir bakalım!

 

İlgili Makaleler

Altı ıslak toprak ve kök ıslakta, altı kurumuş toprak ve toprak yapısından kaynaklı olarak çok sert, kökler rahat hareket edip gelişemiyor, üstler de cılız. Aşırı sıcak hava, nemli sıcak hava, ışıklanması az yani kapalı hava, sert rüzgârlı hava, sıcak rüzgârlı havalara maruz kalınabiliyor. Bu yazdıklarım gelişme geriliği yaşayan bitkiniz için sebeplerden biri veya birkaçı olabilir. Bu hava olaylarının hepsi abiyotik stres ve bitkilerde bunlara bağlı gelişme geriliği yaşanmakta.

Stres giderici, stres giderici, stres giderici!

 

Gübreye yüklenmeniz hiçbir şey ifade etmez. Gübre stresi almaz. Stres var ve sizin o stresi yok etmeniz gerek. Elinizin altında sürekli olarak iyi bir stres giderici malzeme bulundurun. Bu sizin için “acil durumda camı kırın gübresi” olacak, her başınız sıkıştığında, tek başına veya ilaçla karışım halinde onu kullanacaksınız. Aşağıda kullanabileceğiniz “acil durumlarda camı kırın” gübrelerinden bazılarını yazdım.

Bitkisel menşeli aminoasitler à Bitki kök bölgesindeki stresler

Hayvansal menşeli aminoasitler à Üst ve kök bölgesindeki stresler

Deniz yosunu (sıvı veya toz) à daha çok bitki üst ve daha az kök bölgesindeki stresler, kök gelişimini de artırır

Hümik asit à Stres azaltıcı etkisi yoktur, bitki kök gelişimini artırır.

Organik karbon à Stres azaltıcı etkisi yoktur, bitki doku gelişimini artırır, büyümeyi hızlandırır.

 

Umarım faydalı olur bu haftaki bilgilendirme! Bu sene çok insan ikiledi tohumu, fideyi, ekim-dikimi, bazıları ise boşa çıkardı tarlasını, masrafı sineye çekti. Üzücü bir durum ama bu sene öğrendiklerimiz sayesinde belki önümüzdeki seneler rahat edeceğiz. İklim değişikliği ve bunun tarıma etkileri alışık olmadığımız ama çabuk alışmamız gereken olumsuzlukları barındırıyor. Ürününüz bereketli olsun, haftaya görüşmek üzere.

Daha fazlası için tıklayınız…

…2023 Yılında Bitki Beslemeye Dikkat!…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu