Gündem

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yaptı. Yavuzyılmaz, “Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir” dedi.

Kalp hastalıklarıyla mücadelenin öneminden bahseden Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “ Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipitlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. Genel olarak kalp hastalıklarında görülen en sık şikâyetler; göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik ve eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişilerin en kısa zamanda aile hekimine veya bir sağlık kuruluşuna başvurup gerekli kontrollerini yaptırmalarını öneririz. Sağlıklı kalmak, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak için;
Sağlıklı besleniniz, düzenli fiziksel aktivite yapınız, tütün ve tütün ürünleri kullanmayınız, hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyunuz. Ayrıca aile hekiminize başvurduğunuz taktirde 18 yaş üstü hangi yaşta olursanız olun kronik hastalıklar taraması yaptırabilir ve kardiyovasküler riskinizi öğrenebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu