Gündem

5 Adımda Okul Korkusunu Yenin

Çocuklarda sık yaşanan  durumlardan biri tanesi de okul korkusu.

Çocuklarda sık yaşanan  durumlardan biri tanesi de okul korkusu. Yeni eğitim ve öğretim yılı başlangıcında özellikle ilk kez okula başlayan minikler anne babalarını bırakmak istemiyor. Okul bahçelerinde velilerse tedirgin oluyor.

 

5 Adımda Okul Korkusunu Yenin… Birçok aile çocuğunun bu korkusuna teslim olup bir yıl geç gitsin diye düşünebiliyor. Esasında bu sıkıntılı durumu taviz vermeden, çocuklara sene kaybı yaşatmadan bilinçli şekilde çözmek mümkündür. Aile ortamının güvenli alanından ayrılacak olan çocuklar, okulda hiç bilmediği yeni bir alana adım atacakları için doğal bir korku yaşıyorlar. Bu aşamada aileler çocuklarını okula hazırlamak için zemin oluşturmalıdır. İşte okul korkusunu yenmenin 5 basit yolu;

Okulun Sosyal Yönünü Ortaya Çıkarın

Çocuklar için okul kendi yaşıtlarının olduğunu düşündüğümüzde ideal bir oyun alanı. Ancak korkuya mahkûm olan çocuklar bu detayı daha geç fark ediyor. Aile olarak çocuğunuza okulun güzelliklerini gösterebilir, arkadaşlık kurması için adımlar atabilirsiniz. Örneğin; sınıftaki diğer velilerle piknik, oyun gibi mini etkinlikler düzenleyerek çocukların kaynaşmasını sağlayabilirsiniz. Arkadaşlık kuran çocuk kendisini daha güvende hisseder.

Şikâyetlerine Kulak Verin, İhmal Etmeyin

Aileler çocuklarının okula dair tüm şikâyetlerini korkuya bağlayıp önemli noktaları kaçırıyor olabiliyor. Çocuğunuzun okulla ilgili tüm şikâyetlerini dikkate alın ve gerekirse peşine düşüp bizzat kontrol edin. Okulda çocuğunuza zorbalık eden çocuklar olabilir, öğretmenle ilgili aksi bir durum yaşanıyor olabilir. Her türlü detayı düşünüp okulla ilgili gözleminizi yapmayı ihmal etmeye der ve okul korkusunu büyük oranda yener.

Onu Anladığınızı Gösterin; Empati Kurun

Çocuğunuzun okuldan korktuğunu fark ettiğiniz andan itibaren sözlü olarak onu hazırlayın, anladığınızı gösterin. Hatta onu ne kadar iyi anladığınızı göstermek adına kendi okula başlama hikâyenizi anlatabilir, eğlenceli şekilde korkulacak bir şey olmadığını gösterebilirsiniz. Okulun getireceği güzelliklerden bahsetmeyi unutmamak gerekiyor.

Okula Gitmek Zorunda Olduğunu Belirtin

Çocuklar okulun her gün gidilmesi gereken bir yer olduğunu iyice kavramalıdır. Bundan kaçışının olmadığını anladıktan sonra elbette kabullenme sürecine adım atacaktır. Bağırmadan, azarlamadan, katı kurallar koymadan tamamen anlayacağı basitlikte durumu açıklayın. Okula başladığında ise alışması için tavizden kaçınmalısınız. Sabahları uyanmak istemediğinde, servisi bilerek kaçırdığında, okuldan kendi başına çıkıp geldiğinde kararlı duruşunuzu bozmayın ve gayet sıradan davranarak çocuğunuzu okula yönlendirin. Unutmayın ki sadece kısa bir süre böyle devam edecek.

..5 Adımda Okul Korkusunu Yenin… Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu