Köşe Yazıları

Saç Çizmenin Adımları

Saç çizme düşüncesi sizi bunaltıyorsa, yalnız değilsiniz.

Saç çizme düşüncesi sizi bunaltıyorsa, yalnız değilsiniz. Saçtaki tüm detayları ve dokuları görmek kolaydır ve bunların hepsini bir çizimde yakalamanın zor olduğunu varsaymak kolaydır.  Ancak çok zorlayıcı olması gerekmiyor ve süreci basitleştirerek saç çizmeyi biraz daha kolay yönetilebilir hale getirebiliriz.

 

Saç nasıl çizilir

İlk önce 4 farklı sürece bölünmüş, takip edilmesi kolay bir yönteme bakacağız…

Bu süreci dört aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlıyor olabilirim ama daha çok üç aşamalı bir yaklaşıma benziyor. Üçüncü ve dördüncü adımlar birleştirilir ve aynı anda yürütülür. Saç çizimi işlemine başlamadan önce kafa yapısının yerine çizildiğinden emin olmamız gerekiyor. Kafanın yapısı saçın şeklini ve akışını belirler ve saçı çizmeye başlamadan önce tanımlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Birinci Adım – Saçın Dış Konturunu Tanımlayın

Kafa yapısının yerinde olduğunu varsayarsak ilk adım saçın dış hatlarını veya ana hatlarını tanımlamaktır. Bu, saçların alın, yüzün bazı kısımları ve omuzlarla örtüşmesiyle oluşan çizgileri içerir. Çoğu durumda, saçlar kafatasından kalkar ve yüzün büyük bir kısmını kaplayabilir. Elbette her saç teli farklıdır ve bu aşamada çizilen konturlar her konuya göre farklı olacaktır.

Saçın ana hatlarını çizin

İpucu: Kullandığınız araç, saçı çizmeye olan yaklaşımınızı etkileyecektir. Bu derste grafit kalemler kullanılıyor. Örneğin pastel renklerle saç çizimi yapıyorsanız saçın şeklini düz renkle doldurup kontur çizmeyi tercih edebilirsiniz. Kontur çizgilerini daha sert ve daha hafif bir 2H kalemle hafif ve gevşek bir şekilde çizeceğiz. Bu sert kaleme çok fazla baskı uygulamamaya dikkat ediyoruz çünkü bu, kağıdın yüzeyinde girintilere neden olabilir.

İkinci Adım – Saçın “Yığınları” İçin Şekiller Çizin

Saçın genel şeklini tanımlayan kontur çizgilerini çizerken aynı zamanda saç kümeleri için daha küçük şekiller de çizeceğiz. Saç telleri doğal olarak toplanıp bir form oluşturur (ben buna “küme” diyorum).

Saç tutamları çizin

Her saç telini çizmenin kesinlikle bir anlamı yok. Bunu başarmak sadece inanılmaz miktarda zaman almakla kalmayacak, aynı zamanda çok doğal olmayan görünen saçlara da yol açacaktır. Bunun yerine saçı bir form olarak ele almamız gerekiyor. Bir sonraki adımda bu formların hacmini tanımlayacağız ancak şimdilik şekilleri tanımlamaya odaklanacağız.

Üçüncü Adım – Değer Yoluyla Hacmin Geliştirilmesi

Formları, ışığın etkileşime girme ve üzerlerindeki davranış biçimi nedeniyle anlıyoruz. Işığı değer kullanımıyla anlıyoruz . Bu nedenle bir çizimdeki formları değer kullanımı yoluyla anlıyoruz. Değer, bir rengin koyuluğu veya açıklığıdır. Koyu ve aydınlık değerlerinin bir konu üzerinde yerleşimi bize ışığın yoğunluğu ve formun doğası hakkında bilgi verir.

Saçın hacmini iletmek için saçta gözlenen değerleri ve tonları dikkate alıp çizimimize dahil etmeliyiz. Çoğu durumda, tam bir değer aralığı mevcuttur. Bu, muhtemelen en koyu koyuları, en açık ışıkları ve orta değerleri bir saç telinde bulacağımız anlamına gelir.

Saç formunun çizilmesi

Işığın doğası gereği birkaç şeyi varsayabiliriz… Geri çekilen yerlerin değeri daha koyu olacaktır. Çıkıntılı olan yerlerin değeri daha hafif olacaktır. Saçın “rengi” ne olursa olsun yine de açık ve koyu değerleri olacaktır.

Saçın ışık kaynağına daha yakın olan veya baştan dışarı doğru uzanan yerlerinin muhtemelen daha fazla ışık “yakaladığını” biliyoruz. Doğal olarak bu durum daha hafif değerde bir alanla sonuçlanır.

Ayrıca geri çekilen veya ışık alması engellenen alanların değerinin daha koyu olması gerektiğini de biliyoruz. Tüm saç renkleri tam bir değer yelpazesine sahip olacaktır. Sarışınların saçlarında daha koyu tonlu yerler bulunurken, siyah saçlı insanların saçlarında neredeyse beyaza yakın alanlar (röfleler) bulunur. Bunları aklımızda tutarsak, (çoğu durumda) saçın bazı kısımlarının ve yüzün etrafındaki bölgelerin, bu alanlar geri çekildiği için değerinin daha koyu olacağını varsayabiliriz. Ayrıca, parlak noktaların büyük olasılıkla başın üst kısmında, yukarıdaki ışık kaynağına en yakın yerde bulunduğunu da biliyoruz. Değeri tam olarak kontrol etmek için daha sert bir 2H kalemle başlayacağız ve en koyu değerin konumlarını, orta tonları ve açık değerin konumlarını geliştireceğiz. Kağıdın beyazının bu işi bizim için yapmasına izin vererek, en güçlü vurgu alanlarını korumak için elimizden geleni yapacağız. Daha sert ve daha açık kalem uygulandıktan sonra, en koyu değer ve tona sahip alanlara hitap ederek daha koyu ve daha yumuşak bir kaleme geçeceğiz. Değer aralığını geliştirip form yanılsamasını yaratırken dokuyu da dikkate alacağız.

Portre Çiziminin Akıllı Yolu

“Portre Çizimi Akıllı Yol”, başlangıç ​​ve orta düzey sanatçılar için tasarlanmış portre çizimi üzerine eksiksiz bir video kursudur.

Dördüncü Adım – Saçın Dokusunu Çizin

( Saçın dokusu aslında değerin geliştirilmesiyle tanımlanır. Yani bu sürecin üçüncü ve dördüncü adımları aynı anda ele alınır.)

Biçim gibi doku da büyük ölçüde değer kullanımıyla tanımlanır. Açık değerler ve koyu değerler birlikte çalışarak konunun dokusu hakkında bizi bilgilendirir. Çok az geçiş veya tonlama içeren değerler arasındaki yüksek kontrast genellikle kaba doku yanılsamasına yol açar.

Değerler arasındaki düzgün geçişler ve eşit geçişler çoğu zaman daha düzgün bir yüzey dokusu yanılsamasına yol açar. Ancak dokuda ton ve değer ilişkilerinden daha fazlası vardır. Kağıdın yüzeyi, kullanılan ortam ve uygulanma şekli, konunun dokusunun izleyici tarafından nasıl algılanabileceğine katkıda bulunan faktörlerdir. Saçlar yumuşaktır ancak doğrusal bir dokuya dair bazı belirtiler bulunmalıdır. Doğrusal doku izlenimi yaratmak için, her bir saç “kümesinin” şekli üzerinde akan yönsel vuruşlar kullanarak ortamı uygulayacağız. Bu çizgilere bazen çapraz kontur çizgileri de denir.

Saç dokusunu çizme

Uyguladığımız her grafit katmanı için, ortamı kağıdın dişine veya dokusuna işlemek için bir harmanlama kütüğü kullanacağız. Bu, yumuşaklık izlenimi yaratmaya ve daha yumuşak grafit uygulamalarının neden olduğu tutarsızlıkları düzeltmeye yardımcı olacaktır.

Saçın daha açık renk olması gereken yerleri silgi kullanılarak oluşturulabilir. Bir silgi kalemi veya silgi kalemi, bu alanlardaki grafitin kaldırılmasında en iyi sonucu verir. Silgi kullanılarak daha açık renkli saç telleri de oluşturulabilir.

Bitirmek için saçın gövdesinden uzanan birkaç başıboş saç ekleyeceğiz. Bu başıboş kıllar, keskinleştirilmiş bir HB kalemi ile hızlı ve kasıtlı işaretlerle yapılabilir.

Kurşun kalemle saç çizmek

Saç karmaşıktır ve bu nedenle çizilmesi karmaşıktır. Ancak adımları parçalara ayırarak süreci biraz basitleştirebiliriz. Saçı şekiller , çizgiler ve değerler   açısından nasıl göreceğinizi biliyorsanız, o zaman bu tıpkı başka bir şey çizmek gibi olur.

Bir Saç Telini Çizmek

Çizdiğiniz her konuda olduğu gibi pratik yapmak önemlidir. Belirli bir konu üzerinde ne kadar pratik yaparsak onu o kadar iyi anlarız. Bir saçın tamamını çizmek size çok fazla pratik sağlayacaktır. Ancak bazıları için bunu yapma düşüncesi korkutucu olabilir. Bunun yerine, önce saçın bir kısmını halletmek daha iyi olabilir. Bu durumda tek bir saç teli yeterli olacaktır.

Birinin saçının, belki de kendi saçınızın fotoğrafını çekerek başlayabilirsiniz. Saçın bir kısmını izole etmeye çalışın. Şekil oluşturan tanımlanmış bir koleksiyon saçı arayın.

..Saç Çizmenin Adımları... Daha fazla köşe için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu