Gündem

Onurlu Bir Yaşam ve Mücadelede Neredeyiz?

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Balıkesir’de 7 bin 869 yabancı yaşarken Balıkesir İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, bu sayıyla birlikte Balıkesir’in göç alma kotasının dolduğunu belirtti.

 

 

 

Türkiye genelinde 816 bin 410 yabancı yaşarken, Balıkesir genelinde 7 bin 869 yabancı ikamet ediyor. Balıkesir’deki yabancıların 2 bin 394’ünü ise Iraklılar oluşturuyor. Onları ise 212 ile Suriyeliler izliyor.

 

TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre Balıkesir genelinde 460 Afgan vatandaşı yaşarken, Balıkesir’deki Almanların sayısı da bin 386. Balıkesir’in Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş olan 8 bin yabancı kotasını doldurduğunu dile getiren İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, yurtdışına giden veya ülkelerine dönen yabancılardan boşalan kontenjanların yeni alımlarla doldurulduğunu söyledi.

 

Yabancı Kotası Doldu

 

İçişleri İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler tarafından yapılan anlaşma kapsamında her ile ne kadar yabancı yerleştirileceğine dair bir kota belirlendiğini söyleyen İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk 7 bin 500 ile 8 bin arasında olan Balıkesir’in yabancı kotasının dolduğunu ve yabancı vatandaş alımlarının durduğunu dile getirdi. Balıkesir’de 3 bin 164 kişi Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Koruma altında. Balıkesir’de yabancılar en fazla ‘Altıeylül’ ve ‘Balya’ ilçesinde oturuyorlar.

 

15 Günde Bir İmza

 

Balıkesir’de yaşayan ve Uluslararası Koruma kapsamında olan yabancıların 15 günde bir gelip imza verme zorunluluğu olduğunu  söyleyen Balıkesir İl Göç İdaresi Müdürü Hulusi Öztürk, 3 defa gelmemiş ve  imza vermemiş olanlar hakkında işlem yapıldığını belirtti. Her 6 ayda bir kimliklerini yenilemekte olan sığınmacılardan her gün 100-150 arasında kişi Balıkesir İl Göç İdaresi’ne geliyorlar.

 

 CİNAYETİN SIR PERDESİ ARALANDI

 

Afganistan’dan 3 yıl önce Balıkesir’e gelerek Ali Hikmet Paşa Mahallesi’ne yerleşen R.Ö. (34) 4 çocuğu ve eşi  H.Ö (38) ile birlikte yaşıyordu. Eşi H.Ö. ile bilinmeyen bir nedenle tartışan R.Ö. eşinin kaybolduğunu belirtti.  Balıkesir İl Göç İdaresi’ne her 15 günde bir gidilerek imza verilirken H.Ö.’nün 3 imza geçmesinin ardından Balıkesir İl Göç İdaresi tarafından H.Ö. hakkında ‘firari’ diye işlem başlatılmıştı. Ama yakın günlerde gelen bir kadının H.Ö.’nün öldürüldüğünden şüphelendiğini belirtmesi üzerine  durumu değerlendiren yetkililer, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi verdikten sonra geniş çaplı işlem başlatıldı.  Şüpheli davranışlarda bulunan Afgan uyruklu eş R.Ö.’nün gözaltına alınmasının ardından emniyetteki şüpheli karısını öldürdüğünü itiraf etti. Polis, AFAD ve Balıkesir İtfaiye ekipleri tarafından yapılan aramalarda vahşice öldürülen kadına ait ceset parçaları bulunmuştu.

 

 

PTT’deki Kuyruğun Sırrı

 

Balıkesir Merkez Postahane önünde oluşan uzun yabancı kuyruklarını oluşturanlar Birleşmiş Milletler tarafından gönderilen ve belli kriterlerin arandığı yardımları almak için gidiyorlar. Bunun yanı sıra maddi durumu kötü olan yabancılar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak yardım talebinde bulunabiliyorlar. Oradaki mütevelli heyetin uygun gördüğü takdirde yabancılara maddi yardımlar yapılıyor. Sığınmacılar ve yabancılar tüm sağlık iş ve işlemlerini hastanelerden yaptırabildikleri gibi aynı zamanda İl Göç İdaresi bünyesinde yapılan sağlık taramalarına da katılabiliyorlar.

 

İkamet Edenler Yardım Almıyor

 

Balıkesir’de ikamet eden 2 bin 158 yabancı ise kendi sağlık sigortaları olduğu için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden hiçbir şekilde yardım alamıyorlar. Çoğunluğu Amerika, Almanya, Irak ve Azerbaycan olan vatandaşlar tüm iş ve işlemlerini Balıkesir İl Göç İdaresi’nden yapıyorlar.

 

Sınavı Geçene Avrupa Yolu

 

Suriye’deki savaş durumu bitene kadar sığınmacıların Türkiye topraklarında kalacakları belirtilirken diğer sığınmacılar ise Birleşmiş Milletler heyetlerinin zaman zaman yapılan mülakatlara katılıp Avrupa ülkelerine kabul ediliyorlar.

 

Çocuklar Eğitimde Öndeler

 

Eğitimlerine Türkiye’de devam eden sığınmacı çocukların Türkçe’yi hızla öğrenerek akranlarına yetiştiği belirtilirken, Karesi Halk Eğitim Merkezi’nde de yabancılar için Türkçe kursları açılıyor. Okullarda eğitimlerine devam eden çocuklar, arkadaşlarından geri kalmamak büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Merhaba Haber Merkezi

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu