GündemÖzel Haberler

Gençler İş Beğenmiyor

Çarşıda birçok işyerinin vitrininde, “Eleman aranıyor. Asgari ücret+ sigorta” ilanları olmasına karşın, pek çok işsiz genç iş beğenmiyor. Sanayici esnafı ise kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçi. Artık, “Ne iş olsa yaparım” dönemi bitti. Kalifiyeli eleman nerede olursa olsun iş bulabiliyor. İş bulmak isteyen gençlerin Meslek edindirme kurslarına mutlaka başvurmaları gerekiyor. İş bulmanın birinci yolu sertifika sahibi olmaktan geçiyor.

 

Görüştüğümüz Balıkesir Kahveciler Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Oda Başkanı Bülent Bilir, “Bizim gençlerimiz iş beğenmiyor. En az asgari ücret veriyoruz. Sigortasını da yatırıyoruz. İşe başlıyorlar, 2-3 ay sonra çıkıyorlar. Sonra işsizlik var diye söyleniyorlar. Sabahtan akşama kadar Kafe köşelerinde oturuyorlar, sokaklarda gezip dolaşıyorlar. Gelin çalışın dediğimiz zaman da iş beğenmiyorlar” dedi. İş beğenmeyen gençlerin olması üzüntü verici. Herkes masa başında oturacak iş bulamaz. Lokanta, konfeksiyon, ayakkabı, tuhafiye, mobilya gibi birçok mağazada çalışmak üzere eleman arayışında olan esnaflar var.

Gençler, kendilerine birer meslek edinmeli

Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, açıklamalarında sık sık kalifiye eleman bulamamaktan  söz ediyor ve Meslek liselerinin öneminden bahsediyor. Kalifiyeli eleman nerede olursa olsun iş bulabiliyor. Ne iş olursa yaparım devri artık bitti. İş bulmak isteyen gençlerin Meslek edindirme kurslarına mutlaka başvurmaları gerekiyor. İş bulmanın birinci yolu sertifika sahibi olmaktan geçiyor.

Herkes devlet dairesinde iş bulmanın derdinde

Herkes devlet dairesinde iş bulmanın derdine girmiş. Anne ve babaların en büyük hayali çocuklarının bir devlet kapısında iş bulması. Çünkü devlet dairesi sağlam bir yer. Devlet dairesinde çalışmazsan, işini doğru dürüst yapmazsan patron çıkışını veremiyor. Belirli bir takım kriterler eşliğinde sembolik cezalar uygulanıyor. Bazıları hiç daireye bile uğramadan maaşını alıyor. Özel sektörde böyle bir şey olamaz. Artık devlet dairesinde iş bulma umudu giderek azalıyor. Özel sektörde sürekli iş arayışında olan esnafların ihtiyacını gidermek için gençlerinde bir hazırlık içerisinde olması gerekiyor. İstihdam edilmenin bir diğer yolu da meslek edinmek.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu