Görüntülü Haberler

BALIKESİR’İ AYDINLATANLAR

Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (UEDAŞ) Balıkesir İşletme Müdürü Tayfun Tutar” Balıkesir’e yapılan ciddi bir yatırımımız var artık Balıkesir Büyüyen bir şehir ve enerji kesintisine tahammülümüz yok” dedi.

Balıkesir’de güncel yatırım türünün önemine dikkat çeken UEDAŞ Balıkesir işletme Müdürü Tayfun Tutar “ 4 sene içinde 4 parça halinde tamamlanmış olacak bir sistem yürütüyoruz” dedi. Balıkesir’de elektrik kesintilerinin iklim şartlarına bağlı olduğunun altını çizen Tutar 2019 bizim için rahat bir yıl oldu fakat sonarına doğru azda olsa bir sıkıntı yaşandı ancak başarılı bir şekilde bunu da atlattık” dedi.

UEDAŞ olarak Ciddi Yatırımlarımız Var”

“2020 ‘de çok ciddi yatırımlarımız var, bölgede 80 milyonun üzerinde bir yatırım düşünüyoruz. Tüm Balıkesir genelinde 100 milyona yakın bir yatırım düşünüyoruz. Bunların çalışmalarına başladık. Ocak ayından başlayan bir çalışmamız var. Yıl sonuna kadar bütün yatırımlarımız bitmiş olacak ve aradan bütün sıkıntıları çıkardık. Özellikle Balıkesir il merkezinde bir çalışma başlattık. Merkezi dört parçaya böldük. Birinci stepini bu yıl yapacağız, 15 milyar gibi bir parayı merkeze harcayacağız. Amacımız şu; Balıkesir büyüyen bir şehir ve enerji kesintisine kesinlikle tahammülümüz yok. Hele ki merkezde kesintiye tahammülümüz asla yok”

Yatırımlarımız enerji arzının kesilmeyeceği yönünde merkezde Elektrik Dağıtım Şirketi olarak geçmişte bıraktığımız 6 onda 3 kilovat. Bizim şuan güncel yatırım türümüz 34 kilovat. Balıkesir ise  6 onda 3 kilovat. Yani şuan, yatırıma ihtiyacı var. Kesintiler çok olmasa da bundan 10-20 sene sonrasını da düşünüp eski sistemi kaldırıp yeni sisteme geçmeyi ve yerine 34,5luk sistemi getirmeyi düşünüyoruz.4 sene içinde 4 parça halinde bunu da gerçekleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

UEDAŞ Ve LİMAK Arasındaki Fark Nedir?

Yaklaşık 2 yıldır UEDAŞ işletme müdürlüğünü yürüten Tutar’a sorduk. Halk arasında UEDAŞ ve Limak arasında ki fark merak ediliyor nedir fark? Sorumuzun yanıtını veren UEDAŞ Balıkesir İşletme Müdürü Tutar, Limak bir çatı şirket, holdingdir. Uludağ Elektrik A.Ş ve Limak Elektrik perakende olarak ikiye ayrılıyoruz. Uludağ Elektrik Dağıtım daha çok tekel konumunda ve UEDAŞ Elektrik dağıtımı ile ilgilenir, arıza, bakım, onarım yatırım genel aydınlatma gibi işlere bakar. Perakende şirketi ki bunların yönetimleri tamamen birbirinden bağımsız Limak’ta tahsilat, abonelik ve fatura gibi işlemleri yapar”dedi.

“İklim Koşulları İşimizi Etkileyebiliyor”

“Bizim için en büyük problem iklim ile ilgili oluyor.2019 yılı rahat bir yıl oldu. Enerji kesintileri gibi herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Kesintilerimiz oldu ancak az, yatırımlarımıza devam ettik genel olarak bir sıkıntı yaşamadık sene sonu itibariyle2019 sonuna doğru iklimin sertleşmesiyle beraber ufak tefek problemlerimiz oldu ama ciddi şekilde bizi sıkıntıya düşürecek bir durum yaşamadık. Dursunbey gibi iklimin daha sert olduğu yerlerde ve yer şekillerinin zorlu olduğu yerlerde daha fazla sıkıntı yaşıyoruz. Bir kesinti de, ulaşım ne kadar uzun sürerse  kesintinin süresi de o kadar uzuyor. Dursunbey gibi yerler bizi biraz daha yoruyor. Bu sene birkaç hafta önce Marmara Adasında yaşadığımız olay kötü bir olaydı, bir geminin çapasıyla üç tane uç ayrı noktadan üç kablomuzu koparması bizi ciddi anlamda zora sokan bir durum olmuştu. Genel müdürlüğümüzün hızlı tepki almasıyla çok hızlı bir şekilde alanı enerjilendirdik. Jeneratörler kurduk yaklaşık iki hafta jeneratörlerle enerjilendirdik arkasından kablomuzun tamirini yapıp kabloya geçiş yaptık. Bu süreçte, kısa bir süre içerisinde ada enerjisiz kaldı, onun dışında adayı enerjilendirdik.”

“Merkez Bandırma Ve Edremit Bölgeleri”

“Balıkesir’de herkes bize bağlı, abone sayısındaki değişimleri biz takip edemiyoruz. Yaklaşık bir milyonun üzerinde abonemiz var ama net bir rakam bilmiyorum. Personel sayısı olarak biz üç bölgeyiz, biraz daha hantallıktan kurtulmak için üçe ayırdık. Bu bölgeyi Balıkesir merkez, Bandırma bölge ve Edremit bölge olarak üç parça halinde çalışıyoruz. Bandırma bölgede 280 personel toplamda 500 civarında personelle de burada hizmet veriyoruz.”

“Güneş Rüzgarı Geçti”

“Güneş ve rüzgâr enerjisi kapsamında devlet destek veriyor ve bununla ilgili YEKTEM kapsamında bu proje ile ilgili bir destek var zaten. Şu anda da bu alanda tesis çalışmaları gibi devam eden birçok şirket ve tesis var. Özellikle rüzgâr çok fazla bölgemizde ve oldukça fazla kullanılan bir şey. Son dönemde güneşe teşvik daha fazla arttı. Özellikle çatı ve cephe uygulamaları EPDK ilgileniliyor, YEKTEM destek veriyor, çatı ve cephe uygulamaları ciddi oranda artmaya başladı bundan sonra da artarak devam edeceğini düşünüyorum.”

“Güneş Öne Çıkıyor”

“ Güneş bakım masrafları olmaması sebebiyle kurduğunuz zaman daha başka bir hizmet istemesi sebebiyle çok daha pratik çok daha uygulanabilirliği yüksek. Bundan sonraki süreçte sanırım güneş, rüzgârın bölgede önüne geçecek, tesisi kuran için güneş daha iyi. Rüzgârın da avantajları var örneğin akşam veya gece vakti rüzgârdan enerji elde edebilirsiniz ama gündüz de elde edemeyebilirsiniz. Bakım masrafları düşünüldüğünde ve ilerleme katsayısı düşünüldüğünde maliyetler ciddi oranda azaldı ve güneş ön plana çıktı.”

  “Enerji İthalatımız Azaldı”

Türkiye’de bir havuz sitemi var. Bizi şuan aydınlatan elektrik hem Keban dan geliyor hem Trakya dan hem de dibimizdeki Rüzgar Santralinden. Ciddi oranda enerji ithalatımız azaldı ve bu konuda iyi durumdayız. Elektrik artık ön plana çıkacak, bundan sonraki süreç elektriğin. Rüzgar koridoru da bizim bölgemizde. Güney Marmara dan başlayıp Alaçatı, Aydın Söke’ye uzanan bir koridor var ve Rüzgar Santralleri de burada yoğun. Türkiye olarak bundan yararlandığımızı düşünüyorum açıkçası. Fakat; dediğim gibi gelecek daha fazla Güneş’te  gibi duruyor.  Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu