Gündemİlçe Haberleri

“Ayvalık’ın Geleceğini Ayvalık’ta Yaşayanlar Şekillendirmelidir”

“Ayvalık’ın Geleceğini Ayvalık’ta Yaşayanlar Şekillendirmelidir”

Birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, siyasi parti teşkilatı, meslek odası yönetim kurulları ve üyeleri ile bireysel bazı isimlerin ortak imzasıyla Ayvalık’ın kentsel sit alanı içinde bulunan imar ve yapılaşma kurallarının değerlendirilmesi ve akıbetinin Balıkesir Kültür Varlıkları koruma Bölge Kurulu inisiyatifine bırakılmasına yönelik açıklamada bulunuldu.

ORTAK AÇIKLAMADA BULUNULDU

Birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, siyasi parti teşkilatı, meslek odası yönetim kurulları ve üyeleri ile bireysel bazı isimlerin ortak imzasıyla Ayvalık’ın kentsel sit alanı içinde bulunan imar ve yapılaşma kurallarının değerlendirilmesi ve akıbetinin Balıkesir Kültür Varlıkları koruma Bölge Kurulu inisiyatifine bırakılmasına yönelik açıklamada bulunuldu. Yapılan ortak açıklamada TMMOB Mimarlar Odası, Ayvalık İnş. Müh. Odası, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Araştırma Geliştirme, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Ayvalık Yerel İnisiyatifi, Öğrenci Sendikası Mimar/Mühendis Meclisi, CHP, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, EMEP Ayvalık İlçe, İnsan Hakları Derneği Balıkesir Şubesi ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin ortak kanaatine yer verildi. Ayvalık’ta imar planlarının tarihi dokuyu, kent kimliğini, doğayı bozmadan düzenlenmesi ve yapılan düzenlemelerde Ayvalık halkı, esnafı ve Ayvalıklar ilişkisi olan kurum, dernek, teşkilat gibi unsurların söz sahibi olunmasının talep edildiği açıklamada şöyle kaydedildi:

İMAR VE YAPILAŞMA KURULUN İNİSİYATİFİNE BIRAKILDI

“2018 yılında sonuçlanan bir davayla Ayvalık sadece rantı artırma hedefiyle hareket eden ve bu eşsiz doğayı yok ederek betonlaştıracak çevrelere karşı korumasızdır. Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 11.09.2020 tarih ve 2244-2245-2246 no’lu kararları ile Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları belirlenerek, Ayvalık Kentsel Sit Alanı içerisindeki imar ve yapılaşma kuralları tamamen Balıkesir Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun inisiyatifine bırakılmıştır.

PLANSIZ KORUMASIZ KALDI

Ağustos 2020’den beri tüm ilgili kurumların bilgisi dâhilinde olan bu durumla birlikte Ayvalık’ın bugünden öngörülemeyen bir zaman diliminde plansız ve korumasız kaldığı anlaşılmaktadır. Ayvalık’ın uzun süreceği açık olan bu plansız döneminde karşı karşıya kalacağı büyük riskler bulunmaktadır.
Yaklaşık iki yıl önce Balıkesir’in 18 ilçesinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları ile Ayvalık, Havran, Sındırgı, Gömeç/Karaağaç ve Edremit/Altınoluk Kentsel Sit Alanlarının 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale edilmiştir. Planların yapım süreçleri ihaleyi alan şirketler tarafından halen devam ettirilmektedir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yetki alanındaki 1/5000’lik planlar tamamlandıktan sonra ise Ayvalık Belediyesi yetki alanında olan 1/1000, 1/500’lük gibi daha detaylı uygulama planlarının ihalesine çıkılacak ve yapım süreci başlayacaktır.

 

DAYANIKLI BİR İMAR PLANI İSTİYORUZ

Ayvalık’ın geleceğini şekillendirecek ve belirleyecek yeni planlar sürecinde; biz Ayvalıklılar, tüm “Ayvalık Sevdalısı” sivil toplum örgütleri, Ayvalık’a emek vermiş akademisyenler, mimarlar, mühendisler, plancılar olarak, bu aşamada Gerçek anlamda söz sahibi olmak istiyoruz. Çünkü; Ayvalık halkını, esnafını, özellikle dar gelirli insanlarını, yaşam biçimini, doğayı, tarihi kent kimliğini koruyan, deprem, yangın gibi olası doğal afetlere karşı dayanıklı bir imar planı istiyoruz.

ŞEFFAF PLANLARLA MÜMKÜN

Bu da ancak şeffaf bir şekilde hazırlanacak planlarla mümkündür. Bu sürecin uzlaşma ile sürdürülmesinden, tüm paydaşlara açık iş birliği ve fikir alışverişi ile şeffaf düzlemde yürütülmesinden yanayız. Dayatma ile işleyecek bir süreç kamusal yarardan çok Ayvalık’a zarar verecektir. Başta bilgilendirme esaslı olmak üzere, Ayvalık’ı korumak adına, bizler her an takipteyiz ve gerekirse, hukuki düzlemde olmak üzere, örgütlü mücadeleye de hazırız. Ayvalık’ın geleceğini Ayvalık’ta yaşayanlar şekillendirmelidir!

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu