Özel HaberlerEkonomiİlçe Haberleri

Altın Değeri Yükseldi: Yatırımcılar Dikkat!

Altın, genel piyasalarda önemli bir yükseliş kaydetti. Değerli metalin fiyatlarında yaşanan bu artış, yatırımcılar arasında dikkat çekti ve gelecekteki piyasa eğilimlerini belirlemede önemli bir rol oynayabiliyor. gazetemerhaba.com olarak, Balıkesir Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan ile altının genel piyasa içerisinde yükselişini mercek altına aldık.

Altın Değeri Yükseldi: Yatırımcılar Dikkat!

Altin Degeri Yukseldi Yatirimcilar Dikkat 1
Altın Değeri Yükseldi: Yatırımcılar Dikkat!

Altın, geleneksel ve güvenli liman

Altın, geleneksel olarak güvenli liman olarak kabul edilir ve yatırımcılar genellikle ekonomik belirsizlikler arttığında altına yönelirler. Son yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler, birçok yatırımcının altına olan talebini artırmış gibi görünüyor.

Altının yükselişi bir çok etmene bağlı

Altın, kısa bir süre içinde yaşadığı yükselişle, Altının Ons’u 2.154,35 TL seviyelerine ulaştı. Güncel Gram Altın 2.241,95 TL ile işlem görürken Çeyrek Altın ise 4.074.00 TL ile satılıyor. Piyasa analistleri, altındaki bu ani yükselişin birçok faktöre dayandığını belirtiyorlar. Bunlar arasında küresel ekonomik belirsizlikler, FED Başkanı Powell’ın faiz kararı ve ve Dünya’nın siyasi konjektörü yer alıyor.

Altının ilk hedefi 2800’lü rakamlar

Altının kısa bir dönem içerisinde piyasada fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan ve altının fiyat olarak yükselebilme ihtimali olduğundan bahseden Recai Gürcan, “Altının kısa bir dönem içerisinde 2300 daha sonra 2500 bandına gelebileceğini söylemiştim. Görüyoruz ki şu anda altının Ons’unun hareketinden dolayı TL bazında altın gramı şu an 2500 TL civarında. Bu durumda bize gösterdi ki altının hakikaten 2024 içerisinde çok hareketli rakamlarla üst segmentlere, üst fiyatlara gelebileceğini gösteriyor. Bunda etkenin dünya siyasi konjektörü ve bir de Çin, Hindistan ve Türkiye Merkez Bankalarının, hazinelerinin dünya piyasalarından altın çekmesi. Bu 3 devlet özellikle bu geçtiğimiz ay, piyasadan altın çekme yönünde Dünya’da ilk 3 sırayı aldılar. Bu durumda tabii piyasaları fiziki altın yönünden etkiliyor.

Bundan sonra ki seyir, özellikle bugün FED Başkanı Powell’ın açıklayacağı faiz indirimi veya faiz yükselmesi veya faizin bu seviyede devam kararı biraz piyasalara yön verme konusunda etkili olabilir. Faiz indirimini başlatıyoruz veya başlayacak demesi bile altını biraz duraksama veya biraz geri getirme yönünde etkili olabilir. Ama şu ana kadar Dünya piyasalarındaki ekonomik sıkıntılar, hala özellikle Amerika, Avrupa kesiminde devam ettiği için faizin kolay kolay geri geleceği görülmüyor. Yani daha doğrusu faiz artırımına gitmeseler de bu seviyede kalacağı muhtemelen belki, 0,25 veya 0,50 bir faiz artırımına yönelik FED tarafından açıklanabilir. Bu durum da sürpriz olmaz. Tabii piyasalar beklentiyi günler öncesinden alıyor. Ama yine de ben altının rakamsal olarak bundan sonra bir müddet dinlenmeden sonra yoluna yine devam edeceğini düşünüyorum. Artık bu saatten sonra altının ilk hedefi 2800’lü rakamlar olabilir. Bundan sonra ki rakamlarda 3000’lere telaffuz edilebiliriz” dedi.

Altin Degeri Yukseldi Yatirimcilar Dikkat 2
Altın Değeri Yükseldi: Yatırımcılar Dikkat!

Altın satılma günü değil

Altının güncel piyasa içerisinde yükselmesi ile alakalı değerlendirmelerde bulunan Recai Gürcan, “Altına oldukça büyük rağbet var. Bizim iç piyasamızla alakalı olan kısmı, vatandaşın fiyat yükselmesi yönündeki görüşlerinden dolayı biraz iç piyasada da talep var haliyle. Zaten o talepte özellikle zinet altın dediğimiz sikke altın dediğimiz Cumhuriyet selvisi konulan küçük altın, yarım altın, Ata Lira gibi altınların darphanenin çift vardiya çalışmasına rağmen yetişememesinden dolayı piyasa makası dediğimiz hadiseyle fiyatlarının biraz daha üst noktalara taşınmasına sebep oldu.

Çünkü Merkez Bankası ve Darphane’nin çift vardiya çalışmasına rağmen piyasa talebini karşılayamadı. Bu durumda haliyle fiyatları kendiliğinden biraz daha iç piyasada yukarıya çekiyor. Buna rağmen hala altına karşı, muazzam bir talep var. Ben, bu talebinde 2024 yılı içerisinde devam edeceğini düşünüyorum. Yalnız Haziran ayında, İstanbul Kartal’da Darphane’nin yeni fabrikası hizmete girecek. Haziran ayına kadar belki biraz sıkıntı çekeriz ama Haziran ayında iç talebi çok rahat artık darphanenin bundan sonra sıkıntıya girmeden karşılayacağını da umuyoruz.

Çünkü geçen hafta içerisinde, sizinle olan görüşmelerimizden sonra 3-5 dernek başkanımız ve Darphane Genel Müdürü ile beraber bu iç piyasada talebin karşılanması yönünde çok geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Zaten ertesi gün de hemen çift vardiyaya geçilme suretiyle o ilk günlerdeki çok anormal sıkıntının biraz da olsa giderildiği görüldü. Bu açıdan dediğim gibi vatandaşın, altına yoğun ilgisi var. Bu durumda nedendir? Faiz kısmında veya diğer enstürümanlar da parasını tutmak istemeyen kişiler, çok çabuk da para etmesi açısından altının kolay bir nakde dönüş emtiası olması hasebiyle tercih edilme sebebi de oluyor.

Bu açıdan altının bu hareketliliği bir müddet daha devam edecek. Bugünler de durgunluk belki görülüyor gibi rakamda. Rakam sürekli yukarıya gitmez tabii. Bu işte piyasalara FED’in açıklaması veya bizim Merkez Bankamızın faizleri arttırmaya veya indirme yönünde vereceği kararla aylık toplantılar neticesinde kararlar, altının da tabii hareketli olup, olmamasında etkiler yaratıyor. O açıdan yine de altın alınır mı? Bence, alınır. Veya biraz yatay seyir izlenebilir. Altın, satılır mı? Bence, satılmaz. Altın satılma günü değil. Altını elinde olanlar, acil bir nakit ihtiyacı yoksa satma yönünde pek acele etmemelerinde fayda var, derim. Bu açıdan altın, herahalde 2024’ün kazandıracağı olacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Batuhan Hasar

Kuyumcular Gram Altını Değerlendirdi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu