GündemKöşe Yazıları

Anne ve Babanın Ardından. ..

Anne ve Babanın Ardından. ..

“Yüce Rabbim! Onlar beni küçüklüğümde nasıl koruyarak büyüttülerse, sen de onlara öyle acı ve esirge!” İsrâ, 24

 “Rabbim! Beni, ana babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlerin de ancak helâkini arttır”Nuh, 28

Ebû Üseyd Mâlik İbni Rebîa es-Sâidî ra anlatıyor.  Bir gün biz Resûlullah sav’in huzurunda otururken Selemeoğulları kabilesinden bir adam çıkageldi,

– Yâ Resûlallah! Annem ile babam öldükten sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı? diye sordu.

Peygamberimiz sav şöyle buyurmuşlardır ,

– “Evet, onlara dua eder günahlarının bağışlanmasını dilersin; vasiyetlerini yerine getirirsin; akrabasını koruyup gözetirsin; dostlarına da ikramda bulunursun.” (Ebû Dâvûd, Edeb 120; İbni Mâce, Edeb 2)

Peygamberimiz sav anne ve babanın ölümünden sonra yapılması gereken bazı görevleri şöyle izâh etmiştir.

1-Onlara dua edip günahlarının bağışlanmasını dilemek. Bir ana baba ölür de, geride kendilerine dua eden bir çocukları kalırsa, amel defterleri hiç kapanmaz, kendilerine devamlı sevap yazılır. Ana babanın ölümünden sonra evlâdın yapacağı ilk dua, onların cenâze namazını kılmaktır. Çünkü cenaze namazı ölü için bir duadan ibarettir. İyi bir evlat hayatı boyunca her fırsatta ana babasına dua eder. Bunun için Hz. İbrâhim as’ın anne ve babası için yaptığı, “Rabbenağfir-lî ve li-vâlideyye ve lil-mü’minîne yevme yekûmül hisâb: Rabbim! Hesap sorulduğu gün beni, anamı babamı ve mü’minleri bağışla!” (İbrâhim sûresi, 41) duasını, namazlarımızda hep okuruz.

2-Vasiyetlerini yerine getirmek. Hayatlarında yapmaya fırsat bulamadıkları veya ölümlerinden sonra yapılmasını uygun gördükleri bazı işleri  veya hayırları onlar adına yapmak gerekir.

3- Akrabasıyla ilgilenmek, akrabalık bağı olan kimseleri görüp gözetmek. Baba tarafından amcalar ve diğer yakınlar; anne tarafından dayılar ve diğer yakınlar bizim akrabamızdır. Onlarla anne ve babamız sayesinde akraba olmuşuzdur. Bu akrabalığı devam ettirmek bizim görevimizdir. Gerektiğinde yardımlarına koşmak, zaman zaman hatırlarını sorup gönüllerini almak anne ve babamıza duyduğumuz sevgi, saygı ve bağlılığın bir göstergesidir.

4-Ana ve babanın dostlarına iyilik ve ikram etmek. Anne ve babanın devamlı görüşüp konuştuğu, kendilerine yakınlık duyduğu kimselerdir. Onların dostlarına iyilik etmek ve ikramda bulunmak  ana ve babamıza ikram etmek gibi hasene getirebilir, inşaallah. ..

 

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara hayırlı evlatlar nasip eylesin. …

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu