GündemEkonomiÖzel Haberler

ARI KOVANINDAN BAL ÇIKARMAK

Arı bakımını yaparak bal üreten Muammer Ulur arı kovanlarının sıcaklığının korunmasının önemini anlattı. Yavru arıların hastalanıp üşütebileceğini söyledi. Arı sütünün faydalarına da değinen Ulur arıcılık mesleğinin yürütülebilmesi için gereken neyse harfiyen yerine getirilmeli. Bu sayede bol verim alınabilir” dedi.

Arıcılık mesleğinden geçimini sağlayan Muammer Ulur “Bu işi 2000 yılından buyana sürdürüyorum. Bir vatandaş arıcılık yapmaya karar verirse bir kovanı 600 lira, elbisesi vs. toplamda 700 lirasıyla hesabını yapacak. Bu arada sadece bir kovan yeterli değil tabi ki verim alabilmesi için 2 veya 3 kovan şart” dedi. Ulur konuşmasında bu mesleği yapabilmek için ekonomik olarak gerekenleri ise şöyle açıkladı: “2,5 Milyarı olan birinin rahatlıkla bu işi yapabileceğini belirten Muammer Ulur arıların insan yaşamı için büyük önem taşıdığını belirtti. Tozlaşma sayesinde kovan açıldığında buradaki hava ciğerlere müthiş iyi geliyor. Astıma, bronşite çok büyük faydası var. Temiz hava artısı. Bitkisel tozlaşmaya etkisi var. Arı sütü hücre yeniliyor. A’dan Z’ye birçok faydası var. Normal bir arının günlük ömrü 60 gündür ama ana arının ömrü beş yıl arı sütünden besleniyor, arı sütünden beslendiği için ömrü beş yıl, arı bal ile besleniyor. Bunu normal bir insan için düşündüğümüz zaman daha fazla, krem haline dönüştürüldüğünde faydası var. Arıcı, arıları kış ayına girmeden arıyı beslemesi lazım sonbaharda beslenmesi lazım bunun, kışın önlemini sonbaharda alabilirsin yoksa kışın bunun imkanı zor oluyor. Zor olmasının nedeniyse Ekim ayında bal durumunu, hastalıklara karşı arındırman lazım ve Eylül Ekim ayı tarihlerinde alman lazım. Kışın müdahale edemiyoruz. Sıcaklığı korumamız lazım Kışın kovanı açtığımız zaman içerideki sıcaklık düşüyor sıcaklık düştüğü zaman bu sefer yavru açıkta kalıyor ve hasta oluyor. Kışın nasıl pencereyi açtığında odanın sıcaklığı düşer ve içeride çocuk olduğunu düşünün hastalığa yakalanır bu da aynı şekilde fazla müdahale edemezsin arı kapalı havada soğumada fazla açılmaz sadece kekini verirsin kapatırsın.”

“İşi Bilen Kovandan Balı Çıkarır”

Ulur MERHABA ya yaptığı konuşmasında “İşini bilen iyi bir arıcı, iki kovandan bir buçuk teneke bal rahat bir şekilde çıkarır o da yaklaşık kırk kiloya yakın bir bal yapar. Kovan başı yirmi veya yirmi beş kilo rahat bal çıkarır” dedi. Balıkesir bölgesinde genellikle süzme balının yapıldığını söyleyen Ulur, Temmuz ve Haziran aylarında balların süzme işleminin gerçekleştirildiğini açıkladı. Ulur şöyle konuştu: “ Eylül ayı Ekim ayının başı süzüyoruz. Bal veriminin iyi olması için de ana arının iyi beslenmiş olması lazım. Hijyene dikkat edilmeli ve arılar temiz hayvanlar, gidip pis bir suya konmaz. Sabah erkenden kovan içindeki pisliği atar mesela dışarı, saat 8 ya da 8 buçuk gibi gittiğin zaman bir şey göremezsin, karıncalar oradaki ölü arıları temizlerler. Doğada belli bir düzen var. Biz çok fazla doğaya müdahale ettiğimiz için doğanın dengesini bozan bizleriz aslında”

“Arılar için 3 büyük tehlike” Açlık-Rutubet-Kene

“Zamansız müdahale ediyoruz zamansız müdahale ettikçe bir yerlerde patlak görüyoruz. Ağaç kavuğunda yetiştiremiyoruz mesela orada soğuk yok arı kendini ona göre ayarlıyor, ama kovanda neden ölüyor, kraliçe arıyla çiftleştiği zaman ölüyor. Balıkesir’de arıcılığa başlamış iki üç yıl olmuş ama biri 25 kovanla giriyor bu işe Nisan ayına geliyor, altı yedi kovan kalmış. Ölmüş arılar. Neden öldüğünü bilmiyor. Arının alttan havalandırılması önem taşır mesela. Arıdaki en büyük tehlike açlık, nem, rutubet ve kene . Büyük üç tehlikenin göz önünde bulundurulması lazım. Bu üçüyle mücadele şart.”

“Bir Çiçekten Bir Çiçeğe”

“Kovan-arı iyi olacak. 600-700 lirayı çöpe atmayacaksınız.5-10 lira fazla veren bu sıkıntıları yaşamaz. Kovanda bir kulp var diyelim üç parmak eline zor geliyor, sağa sola taşıyacağın zaman kalkmıyor. Arıcıların ilaçlı bölgelere gitmemesi gerekiyor, kovanlarını oraya koymamaları gerekiyor. Usta arıcılar belli başlı bölgelere arılarını koymaz zaten mesela ilaçlı bölgelere dere kenarlarına… Usta arıcı yerini iyi araştırır, şimdi Tarım bakanlığı yeni arılar için ilaçları zararsız sunmaya çalışıyor. Piyasaya yeni sürüyorlar. Arıyı gezdirme nedeni çiçek bitkisi bir hafta on gün bal verir arıya, başka bir çiçeğe de götür ki o çiçekten de alsın akşam başka bir çiçek açıyor arıyı oraya götüreceksiniz ki o çiçekten bal alsın, mecbur gezdirmek zorundasınız.”

“Arıları Gezdirmeye Çıkaran Arıcılar”

“Gezen arılardan 3-4 ürün elde edebilmenin mümkün olduğunun altını çizen Ulur, Balıkesir’de gezdirilen arıların yağmurunda durumuna göre değişkenlikler gösterebileceğini söyledi. Ay çiçeği, ıhlamur, kestane, Eylül gibi Çam’ın özlerini arıların alması gerektiğine işaret etti. Gezdirirken dikkat edilmesi gereken şu; yerini önceden tespit edeceksiniz. Yağmur yağmış ama kişi farkında değil. Bilmeyenleri görüyorum bazen bağlama kısmı da önemli kovanın kapağını iyi bağlamıyor, kapağı uçuyor. Arkadan gelen arabanın camına! Gece karanlıkta ki arı kaçıp gidebilir. Usta arıcı buna dikkat eder. Bu durumlar çok dikkat edilmesi gereken hususlar.” Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu