Gündemİlçe Haberleri

Ayvalık Belediyesi Restorasyon İhalesi İle İlgili Açıklamada Bulundu

Ayvalık Belediyesi Restorasyon İhalesi İle İlgili Açıklamada Bulundu

Ayvalık Belediyesi Restorasyon İhalesi İle İlgili Açıklamada Bulundu. Ayvalık Belediyesi eski vergi dairesi olarak bilinen yapının restorasyon ihalesi ile ilgili yapılan açıklamalara istinaden bilgilendirme yapmak istediğini belirtti.

RESTORASYON İHALESİNE YÖNELİK AÇIKLADI

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin çeşitli sosyal medya organlarında dile getirilmiş eski vergi dairesi olarak bilinen yapının restorasyon ihalesi ile ilgili yapılan açıklamalara istinaden Ayvalık Belediyesi tarafından bilgilendirme yapılmasının uygun görüldüğü belirtti. Başkan Mesut Ergin, “Restorasyon İhalesine ilişkin sosyal Medya üzerinden yapılan bu açıklamaların herhangi bir resmi bilgi, belge, ölçüm, plan, proje vb. bunun gibi teknik dokümana sahip olmadan yapılan açıklamalar olduğu görülmektedir. ”dedi.

 “EKİP ANLAYIŞI İLE YAPILDI ”

Binanın Çevre Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün belediye hizmet binası olarak kullanılmak üzere Ayvalık Belediye Başkanlığı’na tahsisi uygun görüldüğünü söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin Takip eden süreçte Ayvalık Belediye Başkanlığı ve Ayvalık Belediyesi personeli ve Ayvalık Belediyesi ilgili müdürlükleri ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile yapılan çalışmalarda taşınmazın rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi işleri ekip anlayışı ile tamamlandığını söyledi.

“KANUNLARA UYGUN İHALE YAPILDI“

Başkan Ergin, “Ayvalık Belediye Başkanlığı olarak elektrik, mekanik ve tesisat projeleri hizmet alımı yoluyla yaptırılmış ve ihale edilecek hale getirilmiştir. ”dedi. Ergin binanın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafınca koruma altında olan ve kentsel sit sınırları içinde yer alan bir yapı olduğundan yapılacak olan belirli ihale kanunlarına istinaden ihalesinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek belediye Plan Proje Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü tarafından çeşitli incelemelerle Destek Hizmetleri Müdürlüğünce ihale hazırlıklarına başlandığını söyledi.

Kültür varlıkları ihale yönetmeliğini açıklamasında vatandaşlarla paylaşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “İhale sonucu oluşa fiyatı hem üniversitenin altında hem de belediyenin yaklaşık maliyetinin altındadır.” Dedi.

15 FİRMA KATILDI

İhalede rekabet için 15 firmanın katılımını onayladıklarını söyleyen Başkan Ergin, “İhale davetiyelerimiz 15 firmaya gönderilmiştir. ”dedi. Mesut Ergin ihale detaylarına yönelik şunları paylaştı:

 “YAKLAŞIK MALİYET HESAPLANDI”

“İhale dosyası tüm işler ve işlemler dahil olmak üzere sırasıyla inşaat imalatları, elektrik tesisatı, mekanik tesisat(sıhhi tesisat, yangın tesisatı, havalandırma tesisatı, müşterek tesisat, vrf tesisatı) kalemlerinden oluşmakta ve bu kalemlere bağlı 378 kalem birim fiyat içermekte olup ihalemizin yaklaşık maliyeti bu 378 kalem birim fiyatın içinde 25 özel birim fiyatlar da bulunmakta olup kalan 353 birim fiyat 2020 yılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının ve Kültür Varlıkları Restorasyon işlerinde kullanılan diğer resmi POZ(fiyatlandırılan kalemlerin bir adeti anlamında) kullanılarak yaklaşık maliyet hesaplanmıştır.

 “ÜNİVERSİTE FİYAT BELİRLEDİ”

Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü projenin ilgili bölümleri olan rölöve, restitüsyon, restorasyon işlemlerini tamamladığında aynı zamanda proje maliyeti de çalışmış ve 18.09.2020 tarihli bir icmal ile Belediyemizin bu iş için yaklaşık ne kadarlık bir bütçe ayırması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir. Bu hesap özel birim fiyatlar da içerdiği ve ilgili yönetmeliğin resmi pozlar üzerinde uyguladığı katsayılar ile hesaplanması son bedel olarak 7.ucu sadece bir öngörü niteliği taşıyan bir maliyet oluşmuş ve bedel Üniversite tarafından 7 milyar 320 bin 625,13 lira olarak belirlenmiştir.

 “TEKLİF ALINARAK HESAPLANDI”

İhalemizin hazırlık aşamasında hem güncel piyasa ve hesaplanacak özel birim fiyatlar için Belediyemizce yeniden çalışılmış sonuç olarak yaklaşık maliyet hesabı olması gerektiği gibi ihalenin hazırlanış aşamasında gizlilik ile yeniden hesaplanmak üzere tekrar özel birim fiyatlar üzerinden teklif alınarak hesaplanmıştır. Oluşan yaklaşık maliyet devletin belirlediği resmi birim fiyatlar üzerinden ve keşfi yapılarak metrajları ve bunun gibi sayısal verilerin kullanılarak oluşturulmuş olup belirlenen rakama ihalemizin yapılacağı döneme ilişkin güncel teklifler ve güncelleme katsayısı da eklenerek bulunmuştur.

 “14 FİRMA TEKLİF SUNDU“

Bütün bunlar sonucunda oluşan yaklaşık maliyetimiz 7 milyar 770 bin 41,98 lira olarak belirlenmiş ve ihale günü 22 Aralık 2020 tarihi olarak belirlenmiştir. Üniversitenin tespit ettiği yaklaşık maliyet ile Belediyemiz tarafından hesaplanan maliyet arasındaki farkın iki hesap arasında 3 ay geçmesi ve bu sürede birim fiyatlarda meydana gelen güncelleme farkı karşısında doğal olduğu açıktır. İhalenin yapıldığı gün davet edilen on beş firmadan on dördü ihaleye bir kısmı hali hazırda, bir kısmı da kapalı zarf ile tekliflerini sunmuştur.

 “GEÇERSİZ OLDUĞU GÖRÜLDÜ ”

Ayvalık Belediye Başkanlığı’nın görevlendirdiği komisyon huzurunda teklifler teker teker açılarak on üç resmi teklifin olduğu görülmüş, iki adet davetli firma da teşekkür mektubuyla ihalemize katılım sağlamıştır. Komisyonumuzun birinci oturumu ihale dosyalarının incelenmesi için çalışmış, bunun sonucunda gelen resmi on üç teklifin on birinin geçerli olduğu, birinin ise geçici teminat mektubunun yetersiz olmasından dolayı geçersiz olduğu görülmüştür.

 “YAKLAŞIK MALİYETİN ALTINDA ”

Yapılan teklifler içinde Koçoğlu Elektromekanik Endüstri İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. firmasının vermiş olduğu en düşük teklif tutarı olan 6milyar 998bin 486,38 kira ile yüklenici firma olmaya hak kazanmıştır. Gelen diğer teklifler içinde en yüksek teklif tutarı ise 7 milyar 649 bin 1.58 liradır. Bu işlemler sonucunda yüklenici olmayı hak kazanan firma sözleşme imzalamak üzere belediyemizce davet edilmiş ve 14.01.2021 tarihinde yüklenici firmayla sözleşme imzalanmıştır. İhale sonucu oluşan fiyat hem Üniversitenin hem de Belediyenin yaklaşık maliyetinin altındadır.

 “GERÇEKLİKLE İLGİSİ YOK ”

Yapılan bu açıklamalarımızdan da anlaşıldığı üzere sosyal medyada herhangi bir bilgi sahibi olmadan yapılmış ve piyasanın bu tür benzer işler ile ilgili ön görebileceği tutarlar düşünülmeden dile getirilmiş yazıların gerçeklikle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Ayvalık Belediye Başkanlığı olarak gerçekleştirmiş olduğumuz her türlü hizmet alım veya mal alım işleri ile ilgili düzenlemiş olduğumuz tüm iş ve işlemler gerekli saydamlık, doğruluk, tarafsızlık ve ilgili yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

 “HKSIZ YERE ZAN ALTINDA BIRAKILDIK ”

Konu ile ilgili düzenlenen herhangi bir ihalede devletin ilgili kanun metinlerine aykırı herhangi bir harekette veya işlemde bulunulamayacağı belediyemizin itibarı için çok önemli bir konudur. Kaldı ki söylenti olarak dile gelen rakamların bundan önceki senelerde nasıl yapıldığı belli olmayan veya içerik olarak hiçbir bilgiye sahip olmayan tutarlar olduğu anlaşılmaktadır. Ayvalık Belediye Başkanlığı olarak tarihi neredeyse 170 yıllık olan bu yapının Ayvalık halkına kazandırılması için gösterilen emek, hassasiyet, incelik ve teknik çalışmaların tamamının hiçe sayılması bizleri ve konu hakkında çalışan tüm personelimizi haksız yere zan altında bırakmaktadır.

 “SAYDAMLIK GEREĞİ MÜMKÜN”

Ayvalık’ta yaşayan tüm vatandaşlarımızın anayasal bilgilendirme haklarını kullanarak bilgi edinmeleri Belediyemizin tüm birimlerinde bir ilke olarak belirlediğimiz saydamlığın gereği olarak mümkündür. Kamuoyuna yaptığımız bu açıklama sonucunda 2021 yılında tamamlanmasını ön gördüğümüz halk arasında eski vergi dairesi binası olarak bilinen yapının restorasyon çalışmaları sürdürülerek Ayvalık Halkına ve Belediyemize hayırlı olmasını amaçlıyoruz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu