Gündem

Balıkesir Barosu’ndan 19 Mayıs Kutlaması

Balıkesir Baro Başkanı Erol Kayabay 19 Mayıs nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Kayabay Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe ve spora verdiği önemin açık bir göstergesi olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’mızın 101. yılını tıpkı 23 Nisan’da olduğu gibi yine evlerimizden yükselen bir coşkuyla kutluyoruz.”dedi.

“Atatürk İlke ve İnkılapları Yol Gösterici Olmaya Devam Edecek”

İçinde bulunduğumuz koronavirüsle mücadelenin 19 Mayıs coşkusuna engel olamayacağının altını çizen Baro Başkanı Kayabay,”coşkumuzdan zerre taviz vermediğimizi özellikle belirtmek istiyoruz. Nitekim bedenen olmasa bile fikren ve kalben meydanlardayız, hem Anıtkabir’de hem de memleketin her yerinde Atamızın huzurundayız.”dedi. Kayabay açıklamasının devamında, “Onun 19 Mayıs vesilesiyle söylediği “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” cümlesindeki tüm değerleri benliğimizde hissediyor; sadece sporda değil yaşamın her aşamasında akıl ve ahlakın ne derece önem arz ettiğini iyi biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu günden bu yana işte bu akli ve ahlaki temeller üzerinde yükselmiş; toplumu karanlığa sürükleyen çağdışı, bağnaz, skolâstik düşünceleri bütünüyle reddetmiştir .Cumhuriyet tarihi boyunca, ne zaman ki inanç değerleri üzerinden prim devşirmeye çalışan çağdışı düşünceler hortlamıştır; işte o zaman Atatürk’ün aklı, bilimi, ahlakı işaret eden ilkeleri çıkış yolunu gösteren bir rehber olmuştur. Nitekim cumhuriyet, kendi tarihini yazmaya devam ederken, yine Atatürk ilke ve inkılâpları en değerli yol gösterici olmaya devam edecektir .”ifadelerine yer verdi.

“Barolar Hizaya Sokulmak İsteniyor.Üzülüyoruz”

“Bu bağlamda, Balıkesir Barosu kurulduğu tarihten bu yana gerek kurumsal kimliği ve gerekse her bir üyesi ile Atatürk ilke ve inkılâplarının yılmaz bekçisi olmuştur. Bundan sonra da aynı kararlılıkla nöbetine devam edecektir.Ancak içinde bulunduğumuz pandemi sürecine rağmen, öncelikli politikaların nedense yer değiştirdiğini, baroların yapısal ve işlevsel fonksiyonlarıyla oynamak suretiyle bir nevi hizaya sokulmak istendiğini de üzülerek görmekteyiz. Barolar ve avukatlar, hiçbir şekilde siyasetin, kişilerin, kurumların himayesi altında olmadıkları gibi; hiç kimseye, hiçbir kuruma ya da düşünceye de himaye etme gayesinde olmamışlardır. Bu minvalde, baroları zayıflatma amacına hizmet edecek her yasal düzenleme kadar bunu akla getirecek her fikir bile işleyen tekere çomak sokmaktan başka bir işe yaramayacak; aksine yargıya ve devletin temel ilkelerine zarar verecektir.”

“Güçlü Bir Adalet İçin Baro’nun Gücüne Güç Katmak Önemlidir”

“Gerçekten, illerin TBB’deki temsilci sayısından tutun, alternatif baroların önünü açacak ya da baro üyeliğini ihtiyari bir hüviyete sokacak herhangi bir düzenleme; yeni paralel oluşumların önünü açmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecek; bu halde ortaya çıkması muhtemel oluşumlar, yargıdan başlayarak devletin her kademesinde üniter yapıya kast eder bir hale bürünecektir. Baroların doğrudan sunduğu Cmk, adli yardım gibi kamusal hizmetlerin akıbeti ise kocaman bir soru işareti olarak karşımıza çıkacaktır. Tarih boyunca güçlü devletler, güçlü adalet yapılanmaları üzerinde yükselmiştir. Güçlü bir adaletin tesisinde, yargıyı ayakta tutan üç sacayağının da güçlü olması büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, o sacayaklarından biri olan baroların mevcut yapısına daha da güç katmak yerine zayıflatılmaya çalışılması, aslında sadece baroların değil güçlü devlet ve güçlü adalet ilkelerinin de zarar görmesine sebebiyet verecektir.”

 

Yarınlarda güçlü bir Türkiye’nin yolu ancak ve ancak güçlü adaleti hâkim kılmaktan ve bunun için de baroların gücüne güç katmaktan geçmektedir. Zira güçlü baro, güçlü bir adaletin; güçlü bir adalet ise güçlü bir türkiye’nin yegâne teminatıdır.Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’mızı kutlar, saygılar sunarız.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu