GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Balıkesir Çölyak Hastalığının Etkisinde!

Balıkesir Çölyak Hastalığının Etkisinde! İşte Balıkesir’de Çölyak Hastası Sayısı! Sağlık Bakanlığı Balıkesir ilinde çölyak hastalığının görüldüğünü belirtti.

 

5 44

Çölyak Hastalığı Görülme Sıklığı İlde Ne Kadar?

Ayrıca Bakanlıktan alınan verilere göre, Balıkesir’de tam 442 kişi çölyak hastası, bununla birlikte Afyon’da 338,Ağrı’da 479 ve Aksaray’da 202 Ankara’da 26101 kişinin çölyak hastası.

 

6 15

Çölyak Hastalığına Dair

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır.

 

666 2

Arpa Çavdar Yulaf Yiyemezler

Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisi. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul oluyor.

 

77 5

Genel Bilgi!

Ülke genelinde ise çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişiyor. Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu