Özel HaberlerGündemİlçe HaberleriModa

Balıkesir Kırsalında Moda Devrimi

Balıkesir'in kırsal mahallelerinde uzun yıllara dayanan geleneksel basma kumaşı kullanımı, günümüzde modern dokunuşlarla evrim geçiriyor. Eskiden sadece desenli kumaşların tercih edildiği bu mahallelerde, şimdi ise simli, taşlı ve işlemeli kumaşlar revaçta.

Balıkesir Kırsalında Moda Devrimi

Balikesir Kirsalinda Moda Devrimi 1
Pullu Ve Simli Yeni Kumaşlar (Balıkesir Kırsalında Moda Devrimi)

Trendlere Göre Değişim

Geleneksel düğünlerde yaygın olarak kullanılan basma kumaş geleneği, zamanla değişen trendlere ayak uyduruyor. Önceden herkesin giydiği aynı desenli basma kumaşı, şimdi daha modern ve çeşitli kumaşlarla buluşuyor. Bazı kırsal mahallelerde ise özel tasarımların tercih edildiği görülüyor.

Balikesir Kirsalinda Moda Devrimi 2
Eski Şalvar Kumaşları (Balıkesir Kırsalında Moda Devrimi)

Raflardaki Kumaşlar Değişiyor

Balıkesir’deki basma kumaşı satan dükkanlar, müşteri taleplerine paralel olarak kumaş çeşitlerini değiştirdiklerini belirtiyor. Eskiden sadece desenli kumaşların bulunduğu dükkânlarda, şimdi ise simli, taş işlemeli ve pullu kumaşların daha fazla ilgi gördüğü ifade ediliyor.

Balikesir Kirsalinda Moda Devrimi 3

Talep Daha Gösterişli Kumaşlar

Geleneksel kumaş tercihlerinin evrildiğini vurgulayan Balıkesir esnafları, özellikle kırsal mahallelerden gelen müşterilerin daha gösterişli ve özgün kumaşlar istediğini belirtiyor. Değişen taleplere ayak uyduran esnaflar, ürün yelpazesini genişleterek müşteri beklentilerini karşılamaya çalışıyor.

Balikesir Kirsalinda Moda Devrimi 4

“Müşteriler kendilerine özel kumaş istiyor”

Balıkesir’de kumaşçılık yapan esnaf, taleplere cevap vermek adına raftaki kumaşlarını simli, pullu ve taşlı olarak revize ettiklerini söylüyor. Kırsal kesimden gelen müşterilerin özel tasarımlar istediğini belirten esnaf, “Müşteriler artık kendilerine özel kumaş istiyor. Dün yeni ürün getirdim. Bu ürünleri kişiye özel olarak getirdim. Sadece bir kişinin alabileceği şalvarlık var bu kuponda. Bir şalvarlık kumaş 2,5 metre olur. Artık kumaş tercihlerimizi bu metre aralığında ve tek olarak seçiyoruz” şeklinde konuştu.

Balikesir Kirsalinda Moda Devrimi 5

Geçmişin İzleri Günümüz Modasıyla Şekilleniyor

Balıkesir’in kırsal mahallelerinde geleneksel basma kumaşının modernleşerek yeni bir döneme girişi, bölgedeki esnafların özverili çalışmaları ve müşteri taleplerine duyarlı yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Değişen trendlere uyum sağlayarak ürün yelpazesini genişleten kumaşçılar, geçmişin izlerini günümüz modasıyla birleştirerek özgün tasarımlar ortaya koyuyor.

Kaynak: Elif Şahin

Balıkesir Aba Dokuması

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu