GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir Pullusu Nedir?

Yaşatılması gereken kültürel bir miras ile karşınızdayız. Balıkesir pullusu nedir? İşte tüm detaylarıyla burada

 

Balıkesir Pullusu Nedir?

Balıkesir’in kültürel mirası. Balıkesir pullusu nedir?

Balıkesir Pullusu

Yapımında atlas, pamuk saten, ipek şantuk, birman vb. kumaş kullanılmaktadır. Ayrıca pamuk ipliği, kılaptan, pul ve tırtıl gibi ana malzemeler kullanılarak, genellikle hayat ağacı ve domates gülü motifleri işlenmiş el sanatı işleme türüdür. Balıkesir Pullusu ayırt edici özelliğini; yoğun pul kullanımı, hayat ağacı motifi ile domates gülü olarak adlandırılan kabartma gül motifinin işleme tekniğinden almaktadır. Yoğun pul kullanımı, işlemenin adının da “pullu” olarak anılmasına neden olmuştur.

Başta düğün olmak üzere özel gün giysileri için elbiselik kumaş üzerine işlenmektedir. Çoğunlukla pembe ipek birman kumaş kullanılmaktadır. Ayrıca kumaşın çalışılacak yüzü, gergef denilen ayaklı kasnağa gerilerek işlenmektedir. İşlenen kumaştan dikilen elbisenin yaka, kol ve etek uçlarında farklı süslemeler yer almaktadır.

Balıkesir Pullusu Nedir?

İşlemenin kompozisyonunda domates gülü motifi ve hayat ağacı motifinin kullanılması, tarımsal üretimin coğrafi sınırda gelişmiş olduğunun göstergesidir. Ayrıca işleme ustaları tarafından el sanatlarına yansıtılmasından kaynaklanır. Hayat ağacı motifi, bolluk ve bereketin simgesi olarak domates fidesine benzetilmektedir.

Balıkesir Pullusunda bulunan unsurların anlamları

*Domates, derin köklü bir bitkidir ve bitkinin kökü fide halindeyken kazık kök şeklinde gelişir. Ayrıca işlemedeki domates fidesi (hayat ağacı), gelin olan kızın hanesine kök salmasını tasvir etmektedir.

*İşlemedeki domates fidesinin bileşik yaprak motifleri, yaşamın döngüsünü tasvir etmektedir.

*Motifler, gelin olan kızın hanesinde aile ve boy kavramını tasvir etmektedir.

Balıkesir Pullusunun geçmişi 19. yüzyıla dayanmaktadır. Üretimi, Balıkesir’in kültüründe önemli olan unsurları sembolize eden motiflerin işlenmesi bakımından ustalık becerisi gerektirmektedir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunmaktadır.

Balıkesir Pullusu Nedir?

Balıkesir Pullusu Nedir?

 

Ayrıca Balıkesir hakkında buraya da göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu