Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Sivil Toplum Platformuna  Ortak Tepki

Balıkesir Sivil Toplum Platformuna  Ortak Tepki Balıkesir’de KESK’e bağlı sendika ve bazı platformlar ortak açıklamada bulundu.

 

Balikesir Sivil Toplum Platformuna Ortak Tepki7

“Laik, Demokratik Bir Yaşamı Birlikte Savunacağız!”

Balıkesir’de KESK’e bağlı sendika ve bazı platformlar ortak açıklamada bulundu. Açıklamada,” Laik, Demokratik Bir Yaşamı Birlikte Savunacağız!” denilerek festivallere dur denilmesini doğru bulmadıklarını belirttiler.

Açıklamada, Temel hak ve özgürlüklerin kullanımının zorlaştığı belirtildi. Ayrıca, Hak arayan işçilerin, halkın haber alma hakkını savunan gazetecilerin, baskıyla karşılaştığı ifade edildi. Dahası, bu açıklamada, siyasi iktidar eleştirileri de yer aldı. Siyasi iktidarın anti demokratik uygulamaları ve bir takım gerici kurumlar işe koşulmuş durumdalar denildi.

 “Balıkesir Sivil Toplum Platformu’ adını veren kurumlar bir bildiri yayınladı”

Balikesir Sivil Toplum Platformuna Ortak Tepki0

 

“Yayınlanan bildiri halkın yaşama hakkına yönelik müdahalenin geldiği yeri göstermesi açısından önemlidir. Darıdere Tabiat Parkı’ nda yapılması planlanan Kazdağı Ekoloji Festivali’ nin yangın gerekçesiyle iptalinin ardından kendilerine ‘Balıkesir Sivil Toplum Platformu’ adını veren bir dizi kurum bir açıklama yayımladı. Platform yayımladığı açıklamayla, festivalleri “ gayri ahlaki haram ilişkilere yönlendiren sınır tanımaz kutlamalar” olarak nitelendiriyor ve yasaklanmasını talep ediyor.”

Baskıcı Tutum

“ İnsanlığın binlerce yıldır ve büyük mücadeleler vererek, ağır bedeller ödeyerek elde ettiği kazanımları yok sayan, onun yerine kendi inanç ve değer yargılarını dayatan bir yaklaşımla, demokratik kazanımlara, anayasaya ve hukuka saldırılıyor. Bu saldırı ve yasakçı zihniyet; farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşama iradesine müdahaledir. Bu anlayış, laik yaşama, din ve vicdan hürriyetine müdahaledir. Bu anlayış, hoşgörü kültürüne, evrensel insani değerlere tahammülsüzlüğün göstergesidir. Bu anlayış, ya bizim gibi yaşayıp, bizim gibi düşüneceksiniz ya da size yaşama hakkı tanımıyorum demenin belgesidir.”

ÇEDES Projesi

“Yapılan her uygulama ile halkın yaşamına müdahale ediliyor. Nasıl giyinilmesi gerektiğinden tutun da nasıl düşünülmesi gerektiğine kadar her şey bu zihniyet tarafından belirlenmeye çalışılıyor. Özellikle gençlik bu gerici zihniyetin hedefi haline gelmiş durumdadır. Kendi değer yargılarını ve yaşam biçimlerini gençliğe dayatıp düşünmeyen, sorgulamayan, biat eden bir kitle yaratılmak isteniyor. Bu müdahale bugünlerde Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’ nın ortak yürüttükleri projelerle devam ediyor. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” isimli ÇEDES projesi ile okulların içine “manevi danışman” olarak imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve cami hocaları sokuluyor. Karma eğitimi tartışmaya açan, bilimsel olan ne varsa müfredattan çıkaran, yerine hurafeleri koyan yaklaşımın hedefinde de laik yaşam ve evrensel değerler var.”

Her gün kadınların tacize uğradığı ve cinayete kurban gittiği, çocukların cemaat yurtlarında istismara uğradığı, madde bağımlılığının ilkokul sıralarına kadar indiği bir dönemi yaşıyoruz. Kadın cinayetleri ve çocuk istismarı söz konusu olduğunda ses çıkarmayan, ortalıkta görünmeyen, hatta kimi zaman açıktan istismarcıları, katilleri savunan, gerici anlayışlara teslim olmayacağız. Laikliği ve hukukun üstünlüğünü ve birlikte yaşama iradesini savunmaya devam edeceğiz.

Açıklama Yapan Platformlar

  •  *KESK (Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu)
  • *Eğitim Sen (Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası)
  • *Eğitim İş (Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası)
  • *Birleşik Kamu İş Konfederasyonu
  • *Kristal İş (Cam, Çimento, Seramik ve Toprak İşçileri Sendikası)
  • *Balıkesir Kadın Platformu
  • *BAÇEV ( Balıkesir Çağdaş Eğitim Vakfı)
  • *ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği),
  • *Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
  • *CHP ( Cumhuriyet Halk Partisi)
  • *EMEP ( Emek Partisi)
  • *Sol Parti

 

Muhammed Can Akyürek

Daha Fazlası İçin Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu