Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de 180 Bin Zeytin Ağacı Koruma Altında

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, geçmişten günümüze gelen zeytinlikleri koruma altına almak adına son teknolojiyle donatılmış drone'lar kullanarak sayım işlemlerini gerçekleştiriyor.

Balıkesir’de 180 Bin Zeytin Ağacı Koruma Altında

Balikesirde 180 Bin Zeytin Agaci Koruma Altinda 1
Balıkesir’De 180 Bin Zeytin Ağacı Koruma Altında

Zeytin Ağaçları Drone’lar Kontrol Ediyor

Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan 1.750 ayrı parselde bulunan yaklaşık 180.000 adet zeytin ağacı, fotogrametrik görüntüleme ve LIDAR tarama sistemlerine sahip drone’lar kullanılarak havadan ve yerden sayılıyor. GNSS ve GPS teknolojileri ile yersel ölçüm teknikleri de kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmalar, zeytin ağaçlarının sayısı, parsel sınırları ve coğrafi konumlarını belirlemede büyük bir hassasiyet sağlıyor.

Balikesirde 180 Bin Zeytin Agaci Koruma Altinda 2
Balıkesir’De 180 Bin Zeytin Ağacı Koruma Altında

Üç Boyutlu Nokta Bulutu İle Hızlı Ve Doğru Tespit

Zorlu ve yoğun ağaç örtüsüne sahip alanlarda, Lidar teknolojisi kullanılarak üç boyutlu nokta bulutu verisi elde ediliyor. Bu veri sayesinde, bu bölgelerde bulunan zeytin ağaçları daha hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilebiliyor.

Veri Tabanında Detaylı Kayıtlar

Elde edilen veriler, zeytin ağacı sayıları, coğrafi koordinatlar ve diğer detaylarla birlikte veri tabanında saklanacak. Bu bilgiler ışığında periyodik saha kontrolleri düzenlenerek zeytinliklerin güncel durumu kontrol altında tutulacak.

Balikesirde 180 Bin Zeytin Agaci Koruma Altinda 3
Balıkesir’De 180 Bin Zeytin Ağacı Koruma Altında

Vakıflar Genel Müdürü: “Yeni Alımlar Zeytinlik Sayımızı Artırıyor”

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, yaptığı açıklamada, yeni zeytinlik alanlarının satın alınmasıyla birlikte zeytinlik sayılarını artırdıklarını belirtti. Son olarak Balıkesir Havran ilçesinde tamamlanan 55 bin dönümlük arazi alımıyla 434 zeytin ağacı ve 137 incir ağacının Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesine geçtiğini açıkladı.

Zeytinlikler, İncir Ağaçları ile Genişliyor

Aksu, zeytin ağaçlarının ve incir ağaçlarının korunması, sayımı ve saha kontrol çalışmalarının devam edeceğini vurgulayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte bu alanlarda genişleme çalışmalarının süreceğini ifade etti. Aksu, zeytinin insanlık için önemini vurgulayarak, zeytin ağaçlarının yaşatılmasına büyük bir önem verdiklerini belirtti.

Haber: Bülten

Zeytin Üretiminde Organik Dönem

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu