Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de Çeyiz Festivali Başlıyor

Balıkesir’de Çeyiz Festivali Başlıyor. Balıkesir’in Gönen ilçesinde 15. Ulusal Oya ve Çeyiz Festivali etkinlikleri gerçekleşecek. İki dalda yapılıyor olacak yarışmada başörtüsü ve oda takımı ile Gönenli Kadınlar hünerlerini sergileyecek.

 

Balikesirde Ceyiz Festivali Basliyor 1 Jpg

 

Yarışma ile ilgili açıklamada bulunan Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz:

Balıkesir’de Çeyiz Festivali Başlıyor. Başkan Palaz, “Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın en önemli örneklerinden birisi olan el emeği göz nuru olarak tabir edilen şehrimizin marka değeri bu kültürel mirasın tanınması ve korunmasını desteklemek, gelişerek yaygınlaşmasını sağlamak’’ dedi.

“Bu alanda eser verecek yeni yetenekleri keşfetmek çok güzel”

Ayrıca Başkan Palaz şunları söyledi: ‘’Bu alanda eser verecek yeni yetenekleri keşfetmek çok güzel. Gelenekten yararlanıp özgün eserler üretmeye teşvik etmek amacıyla Kadıneli Projemizin ev sahipliğinde Ulusal Oya ve Çeyiz Festivalimiz de bu yıl Oya Tasarım Yarışması düzenliyoruz. Yarışmamıza maharetli kadınlarımızın yoğun katılım sağlayacağına inanıyorum tüm katılımcı emektar kadınlarımıza şimdiden kolaylıklar diliyorum”

 

Balikesirde Ceyiz Festivali Basliyor 2 Jpg

 

Başvurular Nerede olacak?

Öncelikle yarışmaya katılım göstermek isteyen kadınlar Gönen’de ikamet etmesi gerekiyor. Yarışmaya katılım göstermek isteyen kadınlar en geç 29 Ağustos Salı günü kadar başvuru yapabiliyor olacak. Başvurular Gönen Belediyesi Ömer Seyfettin Kültür Merkezi’nde olacak.

Kazananların Ödülleri Belli Oldu!

İki dalda düzenlenen yarışmada dereceye girenlere; Birinciye 3 Küçük altın, İkinciye 2 Küçük altın, Üçüncüye ise 1 küçük altın verilecek, dereceye girenlerin  ödülleri 6 Eylül akşamı düzenlenecek konser etkinliği öncesinde takdim edilecek.

 

Gönen Hakkında

Gönen, Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölgesi içinde Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Kaplıcaları ile ünlüdür. Şehrin doğusunda Manyas ilçesi vardır. Kuzeydoğusunda Bandırma ilçesi vardır. Batısında  Biga ve Yenice ilçeleri yer alır. Kuzeyi Marmara Denizi ve Erdek Körfezi ile çevrilidir. Ayrıca Güneyi Balya ilçesi ile çevrilidir. Rakımı 40 m (130 ft) olan ve 101 mahallesi bulunuyor. Gönen ilçesi 2020 TÜİK verilerine göre 74.894 nüfusu ile 16.002 kırsal nüfusuna sahiptir. İlçe, Bursa – Çanakkale karayolu üzerindedir. Balıkesir’e 114 kilometre mesafede olan Gönen’in, sahip olduğu verimli topraklarında çeltik (pirinç) üretimi başta olmak üzere her türlü meyve, sebze ve bakliyat yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunun yanında ilçe ekonomisinin diğer faaliyetlerinden biri de hayvancılıktır. İlçede büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanısıra tavukçuluk ve arıcılık da yapılmaktadır. Bu faaliyetlere paralel olarak ilçede tarımsal ve hayvansal üretime dayalı sanayi de gelişmiştir.

Gönen kaplıcalar çevresinde yapılan hafriyatlar sırasında ortaya çıkan mozaikler, yazılı taşlar sütun başlıkları, madeni paralar gibi tarihi eserler Gönen’in, yerleşiminin milattan önce dayandığını göstermektedir. MS.II.yy. ait kitabelerde şehrin adı ‘Sıcak Su Şehri, ‘Thermi’, hamamlarda ‘Granikaion Hamamları’ olarak geçmektedir.

MÖ 14. yüzyılda bir köy olarak kurulduğu tahmin edilen ilçede; Osmanlı dönemine kadar, Truvalılar, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Helenler, Bergama Krallığı ile Roma ve Bizans devletlerine ait halkların yaşamlarını sürdürdükleri tahmin edilmektedir. Ayrıca uzun süre Bizans egemenliğinde kalan bölge, 13. yüzyılda Anadolu Selçukluları’nın eline geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından Karesi Beyliği idaresinde kalmış olan Gönen daha sonra Osmanlı yönetimine katılmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında 6 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğramışsa da 6 Eylül 1922’de kurtarılmıştır.

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu