Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’de Mimari Yolculuk

Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, Cumhuriyetin 100. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlediği "1/10 Mimarlık Söyleşileri ve Sergisi" ile büyük bir ilgi topladı. Etkinlik, mimarlık alanında uzmanlaşmış Prof. Dr. Berrin Akgün'ün "Balıkesir'deki Mimari Miras" başlıklı sunumuyla gerçekleşti.

Balıkesir’de Mimari Yolculuk

Balikesirde Mimari Yolculuk 1
Balıkesir’De Mimari Yolculuk

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici’nin ev sahipliğinde, mimarlık öğrencileri ve çok sayıda mimarın katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası ve Balıkesir’deki önemli yapılar ele alındı. Sunumda öne çıkan konular arasında, Cumhuriyetin “muassırlaşma” ve “çağdaşlaşma” söyleminin mekan ve mimarlık üzerinden toplumsal değişimi nasıl etkilediği yer aldı.

Balikesirde Mimari Yolculuk 2

Balıkesir’in Tarihi Binaları Sunumda Yer Aldı

Balıkesir’deki Balıkesir Muharrem Hasbi Un Fabrikası (1925), Balıkesir Gazi İlkokulu (1928), İnhisarlar Müdürlüğü (1930 öncesi), Balıkesir Vali Konağı (1928-1930), Evkaf Oteli (1927- bugünkü Assubay Orduevi), Necatibey Eğitim Enstitüsü (1928-32), Doğumevi ve Ebe Okulu (1938-39), Memleket Hastanesi (1938-1942-1952), Balıkesir Atatürk Parkı (1934-2007) gibi erken Cumhuriyet dönemi binaları, kentin ve kentlilerin çağdaşlaşmasını sağlayan nadir nitelikli yapı örnekleri olarak vurgulandı. Ancak, tescillenmiş ve koruma altına alınmış olmalarına rağmen, birçok tescilsiz örneğin tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.  Cumhuriyet tarihi tanığı ve ruhuyla bütünleşmiş bu yapıların gün geçtikçe azaldığı, yıkılarak yerine yeni binaların yapıldığı ifade edildi.

Balikesirde Mimari Yolculuk 3

12 Ocak’a Kadar Sergi Devam Edecek

Balıkesir’deki mimari özellikleri belgeleyen sergi ise Mimarlar Odası’nda ziyaretçilere açıldı. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren Balıkesir’deki mimari özellikleri belgeleyen sergi, 12 Ocak 2024 tarihine kadar gezilebilecek.

Haber: Alper Çobanoğlu

Yerebatan sarnıcı geçmiş mimariye ışık tutuyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu