Gündemİlçe HaberleriSiyasetTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Türk Bayrağı Etrafında Yemin Ettiler

Balıkesir’de Türk Bayrağı Etrafında Yemin Ettiler Kesput Belediye Başkanı İsmail Cankul Belediye’nin sözleşmeli personelini mutlu etti.

 

T 15

Balıkesir’de Türk Bayrağı Etrafında Yemin Ettiler Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Kepsut Belediyesinde sözleşmeli çalışanlara hak kazandırdı. Asil memurluğa aldığı gençlere Devlet ve Millet için hayırlı çalışmalar diledi. Gençler Türk Bayrağı etrafında yemin etti. Devletimiz ve milletimiz için sorumlulukla çalışacağız dediler.

 

Kepsut Belediyesi genç sözleşmeli personeli asil memurluğa geçti. Belediye ekipleri sevinçlerini sosyal medyadan duyurdu. Yapılan paylaşımda “ Türkiye Devleti ve Milleti için sorumluluk içinde çalışıp koruyacaklarına yemin ederek asil memurluğa geçiş yaptılar. Devletimize ve Milletimize sahip çıkacaklarına cani gönülden inanıyor, gençlerimiz içinde hayırlı olmasını diliyorum.” denildi.

 

Memur ile sözleşmeli personel arasındaki farklar neler? Ve Kademe ilerlemesi ve derece yükselme açısından hangi farklar var?

Sözleşmeli personellerin kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi söz konusu değildir. Ancak memurlar aşından kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi vardır.

 

Görevde yükselme açısından hangi farklar var?

Sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girerek yükselmeleri mümkün değildir. Ancak, memurlar açısından görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girerek yükselmek mümkündür.

 

İş güvencesi açısından nasıl bir fark var?

Sözleşmeli personelin sözleşme süresi mali yıl ile sınırlıdır. Sözleşme süresinin sonunda sözleşmenin yenilenmemesi ihtimali (ve idare açısından sözleşme yenilememe tasarrufu) söz konusudur. Ancak, sözleşme feshi idari yargı denetimine tabidir ve gerekçesiz fesihlerde iptal kararı verilmekte.

 

Sosyal güvence açısından farklar neler?

Sözleşmeli personel sosyal güvenlik açısından 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabi (eski SSK) tabidir ve sözleşme ücretinin tamamı prime esas kazanç kapsamında olduğu için prim kesintisi yapılmaktadır. Memurlar ise 5510 sayılı Kanun’un 4/c maddesine ve 5434 sayılı Kanun’a tabidir (Emekli Sandığı). Memurlara yapılan ödemelerin sadece bazılarından prim kesintisi yapılmakta.

 

Vergisel açıdan hangi farklar var?

Sözleşmeli personellerin sözleşme ücretlerinin tamamı gelir vergisine tabidir. Ancak, memurların ödeme kalemlerinin tamamı gelir vergisine tabi değildir. Maaş içerisinde önemli bir yere sahip olan tazminatlar gelir vergisine tabi değildir. Bu nedenle sözleşmeli personelin vergi dilimi kısa sürede değişmekte ve bir üst dilime çıkmaktadır.  Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu