Özel HaberlerGündemYaşam

Balıkesir’in Onurlu Evladının Öyküsü

Balıkesir, tarihi boyunca birçok değerli ismi bünyesinde yetiştirmiş, milli mücadele döneminde özellikle önemli rol oynamış bir şehirdir. Bu değerli isimlerden biri de Mehmet Vehbi Bolak'tır.

Balıkesir’in Onurlu Evladının Öyküsü

Balıkesir, tarihi boyunca birçok değerli ismi bünyesinde yetiştirmiş, milli mücadele döneminde özellikle önemli rol oynamış bir şehirdir. Bu değerli isimlerden biri de Mehmet Vehbi Bolak’tır. 18 Mayıs 1882’de Balıkesir’de doğan Bolak, eğitim hayatının ardından devlet görevlerinde bulunmuş, milli mücadele döneminde ise vatanı için fedakarlık yapmıştır. Mehmet Vehbi Bolak’ın hayatı, Balıkesir’in milli mücadeledeki önemli kahramanlarından biri olarak hatırlanmakta ve şehrin tarihine derin bir iz bırakmaktadır.

Hayatının Başlangıcı ve Eğitimi

Müderris Abacılar Kethüdası Hacı Yahya Nefi Efendi ile Hasibe Hanım’ın oğlu olan Mehmet Vehbi Bey, 18 Mayıs 1882 tarihinde Balıkesir’de doğmuştur. Eğitim hayatına Balıkesir Rüştiyesi’nde başlayan ve Bursa İdadisi’nde devam eden Bolak, ayrıca Bursa’daki İpekçilik okulu olan Dârütta‘lîm-i Harîr’i de tamamlamıştır.

1906 yılında Mekteb-i Mülkiyye’den mezun olan Mehmet Vehbi Bey, Balıkesir ilköğretim müfettişliğinde görev almıştır. Ardından Gönen, Burhaniye, Karacabey ve Balya kazalarında kaymakam vekilliği yapmıştır.

Balıkesir'In Onurlu Evladının Öyküsü
Mehmet Vehbi Bolak, 1882, 6 Nisan 1958, Fotoğraf Av.önder Kırlı Arşivi

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Karesi Mebusu olarak seçilerek Meclis-i Mebusan’a katılmıştır. Sonrasında Afyonkarahisar ve Çatalca müstakil mutasarrıflıklarında bulunmuş, ayrıca Maarif Vekilliği görevini de üstlenmiştir. İzmir’de düzenlenen ilk Milli İktisat Şurası’na Balıkesir çiftçilerini temsilen katılmıştır.

Kuvayi Milliye Dönemindeki Rolü

Mehmet Vehbi Bolak, Kuvayi Milliye hareketinde önemli bir rol oynamıştır. İzmir’in işgal edildiği haberini aldıktan sonra Balıkesir’de bir toplantı düzenleyerek halkı durumdan haberdar etmek adına çalışmalar yapmıştır.

Bu toplantıda oluşturulan Heyet-i Merkeziye, milli mücadelenin önemli bir ayağı olmuştur. İstiklal Harbi’nin seyrini değiştiren bu merkez, Türk tarihinde önemli bir yer edinmiştir.

Balıkesir'In Onurlu Evladının Öyküsü
Gönen’De Mehmed Vehbi̇ Bolak Efelerle; Gönen Ve Çevresinde Bulunan Kuva-Yı Milliye Müfrezeleri. Fotoğraf: Aylin Ceyda Alpan Arşivi.

Mehmet Vehbi Bolak’ın Kararlılığı ve Milli Mücadeledeki Rolü

Milli Mücadele döneminde Mehmet Vehbi Bolak, vatanı kurtarmak adına kararlılıkla mücadele etmiştir. Bir hikayede anlatıldığına göre, Bandırma iskelesinde kendisine koşarak gelen bir genç, silah istemiştir. Mehmet Vehbi Bey, genç adamın vatan sevgisini ve kararlılığını gördükten sonra ona silahını vermiştir. Bu olay, milli mücadeledeki insanların vatanları için gösterdikleri kararlılığı ve fedakarlığı simgeler.

Bandırma İskelesinde, Milli Mücadele döneminde Mehmet Vehbi Bey’e koşarak gelen genç:

“Yok mu bana bir silah” diyor.

Vehbi Bey cevap veriyor ve aralarında şöyle bir konuşma geçiyor:

“Oğlum sen hiç evlat hasreti çektin mi? Balıkesir’de senin yolunu bekleyenler var.”

“Beyefendi sen hiç esaret acısı çektin mi?”

“Biz millete esaret acısı çektirmemek için bu davaya atıldık.”

“Öyleyse ver bana bir silah.

Balıkesir'In Onurlu Evladının Öyküsü
Balikesi̇r Büyük Mi̇ti̇ngi̇ 28.11.1919 Mehmed Vehbi̇ Bolak Kürsüde. Fotoğraf: Aylin Ceyda Alpan Arşivi.

Balıkesir’in Yetiştirdiği Milli Mücadele Kahramanı

Mehmet Vehbi Bolak, Balıkesir’in değerlerinden biri olarak milli mücadele döneminde gösterdiği liderlik ve kararlılıkla hatırlanmaktadır. Vatanı için fedakarlık yapan birçok kişiden biri olan Bolak, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Haber: Seren Çiftçi

Çanakkale Zaferi’nin Kahramanı: Seyit Onbaşı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu