EkonomiGörüntülü HaberlerGündem

Balıkesir’in Yüzde Yüz Dönüşümdeki Yüz Akı Varaka Kağıt’tan Ekonomiye Ciddi Katkı

2019’da üretime başlayan Varaka Kağıt Fabrikası, kapılarını basın mensuplarına açtı

Balıkesir’in Yüzde Yüz Dönüşümdeki Yüz Akı Varaka Kağıt’tan Ekonomiye Ciddi Katkı

2019’da üretime başlayan Varaka Kağıt Fabrikası, kapılarını basın mensuplarına açtı

Genel Müdür Mürşit Tekin basın mensuplarına fabrikayı gezdirirken önemli açıklamalar yaptı. Tetik, üretimde kullanılan teknolojinin Teükiye’de tek olduğunu ifade etti.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 6

100 Milyon Döviz Tasarrufu Sağlıyor

Mürşit Tetik, 2019 yılında üretime başlayan Varaka Kağıt fabrikasının % 100 hurda kağıt ile üretim yaptığını belirterek,” bu bir yanda ülkemize yaklaşık olarak 100 milyon dolar döviz tasarrufu sağlarken, diğer yanda ülke ekonomisine de 150 milyon dolarlık bir katkı sağlıyor” dedi.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 1

Kimyasal Madde Olmadan ve Tamamen Mekanik Yöntemle Filtre

Üretimin ilk aşamasının, Hurda kağıtlarının su ile karıştırılarak kağıt hamuru elde edilmesi ile başladığını belirten Tetik, “gerek bu ilk aşamada, gerekse tekrar kağıt haline geldiği arıtım ve ısıtma aşamasında hiçbir kimyasal madde kullanmıyoruz. Tamamen mekanik filtrelerden geçen kağıt hamurundan kağıt üretiyoruz” dedi.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 3

Her Aşaması Canlı Kamera İle İzleniyor

Üretim bantlarında yer alan cihazların yaklaşık olarak 10 bin sinyal ile her an denetlediklerini ifade eden Tetik, “üretimin her aşamasını canlı kamera kaydı ile takip ediyoruz. buna rağmen, fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtım ünitelerinden oluşan Endüstriyel Atıksu Arıtma tesisi ile çevre bilincini ön planda tutuyoruz” dedi.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 5

Vatandaşlarımızın Geri Dönüşüm Kültürünü Geliştirmesi Gerekiyor

Üretim için kullanılan hurda kağıdı geri dönüşüm tesislerinden tedarik ettiklerini belirten Mürşit Tetik, “geri dönüşüm kültürünü geliştirmek önemli. Özellikle çöp atıklarında ayrıştırıcı davranma kültürünü geliştirmek gerekiyor. Örneğin, tedarik ettiğimiz hurda kağıtlar arasında plastik v.s. gibi materyaller de oluyor. Bunlar daha ilk aşamada sistemin dışına çıkarılıyor elbette. Ama 1 ton hurda kağıttan 900 kilogram kağıt elde edecekken, bu karışan materyaller yüzünden hem ayrı bir enerji harcamamıza neden oluyor hem de verimin 800 kilograma kadar düşmesine neden oluyor” dedi.

Fabrikanın yıllık üretiminin 200 bin tona ulaştığını ifade eden Mürşit Tetik, “sizin aracılığınız ile vatandaşlarımıza geri dönüşüm kültürü konusunda biraz daha dikkatli olması çağrısında bulunmak istiyorum. Zaman zaman yurt dışından da hurda kağıt tedarik ediyoruz. Oradan gelen hurda kağıt daha verimli oluyor. Çünkü daha ilk aşamada vatandaşlar çöpü atarken ayrıştırıyor” dedi.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 2

Bölgenin Ekonomi ve İstihdamına Ciddi Katkı

Gezinin son aşamasında, kalite-kontrol laboratuvarında kısa bir sunum yapan Varak Kağıt Fabrika Genel Müdürü Mürşit Tetik, Üretimde kullanılan teknolojinin Türkiye’de tek olduğunu belirterek, “bu tesis direk ve dolaylı olarak yaklaşık olarak bölgede 10 bin kişinin istihdamına katkı sağlıyor. An itibari ile ulaştığımız yıllık 200 bin ton üretimimizi 300 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Tamamen geri dönüşüm üzerine üretim yapan bu tesis hem Balıkesir’e, hem de Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor” dedi.

Balikesirin Yuzde Yuz Donusumdeki Yuz Aki Varaka Kagittan Ekonomiye Ciddi Katki 4

Genç Beyinler Türkiye’nin Geleceğini Şekillendiriyor

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu