Eğitimİlçe Haberleri

Başkan Şahin ‘Türkiye’deki Eğitim Sistemi Tehlikede!’

Balıkesir Eğitim-Sen Başkanı Gürbüz Şahin Türkiye'deki eğitim sistemi hakkında konuştu. Gürbüz Şahin "Türkiye'de eğitim sistemi ve okullar, uzun süredir iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda ciddi bir tehlike altında." dedi.

Başkan Şahin ‘Türkiye’deki Eğitim Sistemi Tehlikede!’

1 Gurbuz Sahin

“Öğrencilerimizin ve çocuklarımız tehlikeli kuşatmayla karşı karşıya”

Türkiye’de eğitim sistemi ve okulların iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda şekillendirildiğini dile getirdi. Şahin, ” Türkiye’de uzun süredir eğitim sisteminde ve okullarda iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda piyasacı ve dinci bir kuşatmanın yaşandığı bilinmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın patronlara ucuz iş gücü sağlamak için gündeme getirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) ve eğitim sistemini büyük ölçüde dinselleştirmeyi hedefleyen ÇEDES projesinin sonuçları, öğrencilerimizin ve çocuklarımızın nasıl tehlikeli bir kuşatmayla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.” dedi.

“MESEM’in çarkları arasında acımasızca öğütülmektedir”

MESEM uygulamasının çocukları patronlara ucuz iş gücü olarak sunduğunu belirten Şahin, “Bir gün okul, dört gün iş” sloganıyla hayata geçirilen (MESEM) uygulaması öğrencilerin patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmasının önünü açmıştır. MESEM projesiyle 300 bini çocuk olmak üzere, 1 buçuk milyonun üzerinde insanın emeği patronların hizmetine sunulurken, yüzbinlerce çocuk ve gencimiz MESEM’in çarkları arasında acımasızca öğütülmektedir. Yüzbinlerce çocuk ve gencimiz ‘çırak’ ya da ‘stajyer’ kimliğiyle işçi gibi çalıştırılıp emek sömürüsünün sınırları zorlanmaktadır.” dedi.

“Derhal durdurulmalıdır”

Şahin, eğitim sisteminin herkesin kendi anadilinde, cinsiyet ayrımcılığı olmayan, eşit, demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli olması gerektiğini savundu. Şahin, ” Eğitim Sen, toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, herkesin kendi anadilinde, cins ayrımcı olmayan, eşit demokratik, laik, bilimsel, parasız ve kamusal nitelikli eğitim görmesini savunmaktadır. MESEM ve ÇEDES projeleri uluslararası sözleşmelerde yer alan çocukların hakları ve eğitimi ile ilgili temel haklar ve özgürlüklere temelden aykırıdır ve derhal durdurulmalıdır.” dedi.

“Tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz”

MESEM ve ÇEDES gibi projelerin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, bu uygulamaların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Şahin, ” Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen MESEM, ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağımız bilinmelidir. Bu konuda eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu MESEM ve ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.” dedi.

Haber: Bülten

Mustafa Aysel Eğitim-Sen Temsilcileri İle Görüştü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu