Eğitimİlçe Haberleri

Başkan Şahin’den Eğitim Sistemine Eleştiri!

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) tarikat ve cemaatlerle protokol yapma politikasını eleştirdi.

Başkan Şahin’den Eğitim Sistemine Eleştiri!

Baskan Sahin Egitim Tarikat Ve Cemaatlere Teslim Edilemez 1

TBMM’de devam eden 2024 bütçe görüşmelerinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, eğitimde dinselleşme uygulamalarını sürdüreceklerini açıklamasına tepki gösteren Şahin, bu durumun eğitim sisteminin tarikat ve cemaatler tarafından kuşatılmasına neden olduğunu ifade etti.

“Dinselleşme eğitim sürecinde sorunlara yol açıyor”

Şahin, Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşmenin eğitim sürecinde sorunlara yol açtığını söyledi. Sözlerine ” Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşme, eğitim sürecinde dinsel sömürüye kaynaklık eden kimi pratik uygulama ve söylemlerin yaygınlaşması, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Okullarımız uzun süredir adeta belli bir inanç ve mezhebi temsil eden zihniyetin kuralları ve uygulamaları ile karşı karşıyadır. MEB bir taraftan ÇEDES projesi ile okullarda ‘manevi danışman’ sıfatıyla imamları görevlendirirken, diğer taraftan dini dernek ve cemaatlerle art arda protokoller imzalamaktadır.” dedi.

‘Türk-İslam sentezi’ Vurgusu

Şahin, siyasi iktidarın 12 Eylül rejiminden miras aldığı ‘Türk-İslam sentezi’ yaklaşımının uygulandığını belirtti. Şahin “Siyasi iktidarın 12 Eylül rejiminden miras aldığı ‘Türk-İslam sentezi’ yaklaşımı geçtiğimiz 21 yıl içinde adım adım hayata geçirilirken, MEB’in proje ve protokoller üzerinden eğitim sistemi içine yerleştirdiği dini vakıf ve cemaatler tarafından okullar, yurtlar, kurslar vb. üzerinden doğrudan iktidar desteği ile tıpkı bir örümcek ağı gibi bütün eğitim sistemi kuşatılmıştır.

MEB tarafından eğitim müfredatının dini değerler çerçevesinde biçimlendirilmesinden okullarda dini etkinlikler üzerinden somut uygulamalara kadar hemen her alanda dini öğeler, eğitim sürecine adım adım yerleştirilmektedir. Geçtiğimiz 21 yıl içinde, eğitim biliminin en temel ilkeleri ve öğrencilerin gelişim süreçleri yok sayılarak hayata geçirilen dinselleştirme adımları, öğrenciler ve veliler üzerinde yoğun psikolojik baskı oluşturmaya başlamıştır.” dedi.

“Öğrencilerin ayrılması yeni gerilim alanları yaratıyor”

Başkan Şahin, eğitim müfredatının dini değerler çerçevesinde biçimlendirilmesinden, dini etkinliklere kadar her alanda dini unsurların eğitim sürecine yerleştirilmesinin öğrenciler ve veliler üzerinde psikolojik baskı oluşturduğunu söyledi.

Şahin sözlerine, ” Türkiye’de uzunca bir süredir yapıldığı gibi eğitim sisteminin dini kurallara göre düzenlenmesi, dini eğitimin yaygınlaşmasının kaçınılmaz sonucu okullarda öğrencilerin inanan ya da inanmayan, dindar ya da dinsiz, ibadet eden ya da etmeyen gibi kategorilere ayrılmasına ve yeni gerilim alanları yaratılmasına neden olmaktadır. Toplumda ve okullarda bütün din ve inançtan insanlar, eşit koşullarda yaşamak ve aynı kurallara uymak durumundadır. Laiklik, herhangi bir gruba ya da mezhebe dinsel ayrıcalık ve üstünlük tanımaması, farklı inanç ve dinlerdeki insanlar arasında eşitliğin sağlanmasının temel koşuludur. Bunun gerçekleşmesi için devletin ve MEB başta olmak üzere, tüm devlet kurumlarının farklı din, mezhep ve inançlara eşit mesafede durması ve ayrımcılık yapmaması gerekmektedir.” şeklinde devam etti.

Başkan Şahin’den Çağrı

Başkan Şahin, devletin eğitimi dini kurallara göre düzenlememesi gerektiğini, eğitim sisteminin bilimsel gerçeklere ve toplumsal ihtiyaçlara göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Şahın ” Devletin, inanç alanına girerek, şu ya da bu biçimde elindeki olanakları kullanıp, devleti belli bir dinin ya da inancın, Türkiye’de olduğu gibi belli bir mezhebin savunucusu ve destekçisi durumuna getirmek yönündeki girişim ve uygulamalara karşı bütün eğitim bileşenlerini birlikte hareket etmeye ve mücadeleye davet ediyoruz.”

Haber: Alper Çobanoğlu

Başkan Şahin’den KYK Asansör Kazası Hakkında 4 Soru

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu