SağlıkGörüntülü HaberlerGündemÖzel Haberler

Bel Ağrılarının Yaygın Sorunu

Prof.Dr. Nilay Şahin'den Bel Fıtığı İle İlgili Önemli Açıklamalar

Bel Ağrılarının Yaygın Sorunu

Prof.Dr. Nilay Şahin’den Bel Fıtığı İle İlgili Önemli Açıklamalar

Merhaba Gazetesi İçin Çekimleri yapılan Sağlıkla Kal programına katılan Prof.Dr. Nilay Şahin Bel Fıtığı Hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Nilay Yaptığı açıklamada, Bel fıtığı, hayatlarının bir döneminde hemen herkesin karşılaşabileceği yaygın bir sorundur. Çoğunlukla ani ağır yük kaldırma, uzun süreli kötü pozisyonlarda oturma veya yoğun fiziksel çalışma gibi etkenler sonucu ortaya çıkar. Bel fıtığı, belin iki kemiği arasında bulunan diskin patlaması ve sinirleri sıkıştırmasıyla meydana gelir.

Bel Agrilarinin Yaygin Sorunu 1

Bel fıtığı genellikle 7’den 70’e herkesi etkileyebilir. Ancak, bel fıtığının oluşumu anlık değil, genellikle uzun süreli zorlanmalar sonucu meydana gelir. Örneğin, yanlış pozisyonda oturmak, uzun süre masa başında çalışmak veya uygun olmayan pozisyonlarda ayakta durmak gibi durumlar bel fıtığı riskini artırabilir.

Bel fıtığının belirtileri arasında bel ağrısı, özellikle de öne eğilmekle artan ağrılar önemlidir. Fıtık, genellikle belin alt seviyelerinde, özellikle L5, S1 seviyelerinde görülür. Bu durumda, siyatik sinir boyunca yayılan ağrılar sıkça görülür.

Bel Agrilarinin Yaygin Sorunu 2

Bel fıtığı tanısı koymak için muayene önemlidir. Bel fıtığı olan kişilerde bel ağrısı dışında kas güçsüzlüğü, ayakta durma güçlüğü ve idrar kontrolünde zorlanma gibi belirtiler de görülebilir. Tedavi genellikle dinlenme, ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi müdahale gibi yöntemleri içerebilir. Ancak, ameliyat kararı genellikle belirtilerin şiddeti ve süresine bağlıdır.

Bel Agrilarinin Yaygin Sorunu 3

Bel fıtığı tanısı koymak için bel muayenesi ve gerekli durumlarda bel MR’ı yapılabilir. Ancak her zaman belirtilerle uyumlu olmalıdır. Bel ağrısı olmayan kişilerde yapılan rutin MR’larında fıtık görülmesi normaldir. Bu nedenle, bel fıtığı tanısı koymak için muayene ve belirtilerle uyumlu bulgular değerlendirilmelidir dedi.

21-02-2024 Sağlıkla Kal Programı

Alper Çobanoğlu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu