Ender GÖKMENKöşe Yazıları

Belçika’da İklim Krizi

Kentlerin sel, su baskını ve sıcak hava dalgaları gibi afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla tasarlanan ‘bahçe sokaklar’ projesi Belçika’nın Antwerp kentinde hayata geçiriliyor.

 

Belçika’da İklim Krizi… Antwerp’te çöp kamyonları ve ambulanslar gibi ağır vasıtaların geçebileceği hatlar dışındaki yüzeyler geçirgen yüzeyler olarak tasarlanıyor. Bahçe sokaklar uygulaması ile kentlerin afetlere karşı direnci arttırır. Sokakların daha sakin, daha yeşil ve daha güzel hale getirilmesi planlanıyor. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle şehrin yaşanabilirliğinin ve sosyalliğinin artacağı tahminler arasında yer alıyor.

Bahçe sokaklar aynı zamanda sokakta sosyal etkileşimi de teşvik ediyor. Pilot projelerin ilk aşamasından sonra Antwerp’in beş bölgesindeki sokakların kalıcı yeşil-mavi dönüşümüne odaklanılıyor.

Mevcut Sert Yüzey

Lange Ridderstraat, başarılı bir test döneminin ardından kalıcı olarak bahçe sokağı olarak düzenlenen sokaklardan biri. Mahalle sakinlerine danışma gerçekleşerek, mevcut sert yüzey; dikim yatakları, ağaçlar, bitki ve sebze bahçeleri, küçük çimler ve tırmanıcı bitkiler ile değiştirme oldu.

Bu pilot proje, bölge sakinleriyle birlikte yaratılan bir süreç olduğundan, tasarımlar ilk olarak geçici kurulumlarla testi gerçekleşmiş. Mahalle sakinlerine bahçeli sokaklarının bir prototipi verilmiş.  Daha sonra tasarımlar hakkında sürekli olarak geri bildirim gelmiş. Ancak bundan sonra Lange Ridderstraat. Bloemstraat, Jan Olieslagersstraat ve Aziëlaan’ı kalıcı bahçe sokaklarına dönüştürmek için iklime uygulanır nihai tasarım olmuş.

Belçika’da İklim Krizi

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu