Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Beyninize Zarar Veren Alışkanlıklar

Günlük alışkanlıklarınızın bir kısmı beyninizi ciddi ölçüde olumsuz etkilemektedir. İşte karşınızda beyninize zarar veren alışkanlıklar

Beyninize Zarar Veren Alışkanlıklar

Beyninize Zarar Veren Alışkanlıklar

İLETİŞİM EKSİKLİĞİ

Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, günde 10 dakikalık iletişimin bile zihinsel yeteneği artırdığını gösterdi. Ailenizle arkadaşlarınızla sohbet etmek, iletişim kurmak beyni uyarır.

ÇOK FAZLA ŞEKER 

Araştırmalar, şekerin olumsuz nöronların üretiminden sorumlu olduğunu ve BDNF’yi (beyin-türevli nörotrofik faktör) etkilediğini söylüyor. Özellikle BDNF, uzun süreli hafızanın oluşması ve öğrenme için çok önemlidir.

BEYİN EGZERSİZİ EKSİKLİĞİ

Bilim adamlarına göre, beyin üretkenliğinin zirvesine 16-25 yılda ulaşılır ve ardından yavaş yavaş düşer. Bununla birlikte araştırmalar, düzenli beyin egzersizinin (okuma, bulmaca çözme vb), demansın ilk belirtilerine sahip kişilerde bile performansı önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.

KAHVALTIYI ATLAMAK

Araştırmalar, düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların, özellikle bilim dallarında çok daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Kahvaltıyı atlamak, kan şekeri seviyelerinde düşüşe neden oluyor ve bu da beyin işleyişini olumsuz etkiliyor.

Beyninize Zarar Veren Alışkanlıklar

ABUR CUBUR TÜKETİMİ

Aşırı yemek yemek ve çok fazla fast food gıda tüketmek, beyin hücreleri arasındaki bağlantıları, bunun sonucunda da kısa ve uzun süreli hafızanın eğitimini ve oluşumunu olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca çok fazla fast food yemek depresyona neden olabiliyor.

CEP TELEFONLARI

Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, beyin kanseri ile cep telefonu kullanımı arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Bu sonuç telefon kullanmayı bırakmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Telefonla konuşurken kulaklık kullanmak, mavi ışığa uzun süre maruz kalmamak ve uyurken telefonu yatağınızdan uzak bir yere koymak cep telefonunun beyne olan zararlarını azaltacaktır.

Araştırma göstermiştir, kansere değil, aynı zamanda serebral korteksin kalınlığı azalmasına sadece yol sigara. Bu tür bir hasar, zihinsel yetenekleri önemli ölçüde etkileyebilir, çünkü diğer şeylerin yanı sıra, düşünmekten sorumlu olan beynin bu parçasıdır.

Egzersiz yapmanın sadece vücudunuza fayda sağladığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Fiziksel egzersizler, beyne de önemli ölçüde etki ediyor, hafıza ve beyin gelişimine katkı sağlıyor.

Beyninize Zarar Veren Alışkanlıklar

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu içerik www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu