Dünyadan Haberler

Bilimde Bir İlk! Yıldırımın Yönünü Değiştirmek Artık Mümkün

Araştırmacılar, bilimsel bir ilk olarak, gökyüzünde güçlü bir lazer kullandı. Ardından, yıldırımı saptırmayı başardılar. Bu gelişme yıldırım kaynaklı yangınların ve ölümlerin önüne geçebilir.

Güçlü bir lazer, bir paratonere çarpmadan önce bir yıldırımı yaklaşık 60 metre saptırmayı başardı.

 

Ocak ayında yayınlanan bulgular, lazerlerin ABD’de her yıl ortalama 43 kişinin ölümüne neden olan ve ABD’li ev sahiplerine 1 milyar ABD dolarlık sigorta masrafı çıkaran tehlikeli fırtınalara karşı koruma olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Bilimde Bir İlk! Yıldırımın Yönünü Değiştirmek Artık Mümkün
Bilimde Bir İlk! Yıldırımın Yönünü Değiştirmek Artık Mümkün

3 Tonluk Lazer

Bilim insanları, yeni donanımı test etmek istedi. Bunun için, 3 tonluk lazerlerini İsviçre’deki 2 bin metre yüksekliğindeki Säntis Dağı’nın tepesine getirdiler. Sciencealert’in edindiği bilgiye göre, bu konumun avantajı var. Bu avantaj ise, yılda en az 100 kez güvenilir bir şekilde yıldırım çarpmasına neden olan 400 metrelik iletişim kulesi.

Bilimde Bir Ilk Yildirimin Yonunu Degistirmek Artik Mumkun 1

İsviçre Üniversitesi EPFL Laboratoire d’Optique Appliquee’de araştırma bilimcisi ve projenin koordinatörü olan Aurélien Houard, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, lazer paratoner kullanma fikrinin 70’li yılların başlarına kadar uzandığını söyledi.

Son olarak Houard, The Wall Street Journal’a açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, lazerlerinin önceki lazerlerden 100 kat daha hızlı olduğunu belirtti. Ardından,  bunun da lazerin “yıldırımı yakalama olasılığının 100 kat daha fazla olduğu” anlamına geldiğini söyledi.

Araziye Düşen Yıldırım Yangın Çıkardı//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu