GündemTürkiye Gündemi

Bir İşletmede Şap Hastalığı Ortaya Çıktı

Bir İşletmede Şap Hastalığı Ortaya Çıktı. Bir hayvancılık işletmesinde şap hastalığı ortaya çıktı. İşletmenin İl’de 85 mahallede ekipler tarafından hayvan giriş ve çıkışı yasakladı.

 

Bir İşletmede Şap Hastalığı Ortaya Çıktı

Bir İşletmede Şap Hastalığı Ortaya Çıktı. Bir Hayvancılık Işletmesinde Şap Hastalığı Ortaya Çıktı. İşletmenin İl'De 85 Mahallede Ekipler Tarafından Hayvan Giriş Ve Çıkışı Yasakladı. 

 

Trabzon İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri  Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Kutlugün mahallesinde bulunan hayvancılık işletmesindeki hayvanların hasta olduğu ihbarı aldı. Ekipleri işletmede inceleme yaptı. 85 mahallede ekipler tarafından hayvan giriş ve çıkışı yasakladı. İlçedeki Akyazı mahallesi hariç bütün mahallelere yasak geldi. Getirilen yasağa uymayan kişilere 46 bin 159 TL idari yaptırım cezası uygulanıyor.

Hayvanlara yapılan muayene sonrası alınan numuneleri ekipler klinikte inceledi.

 

Kurban Bayrami Oncesi Sap Alarmi 1

Ekipler Şap Virüsü Tespit Etti

Numuneleri inceleyen laboratuvar ekipleri  analizleri sonucu işletmedeki hayvanlarda yeni tip Şap (Sat-2) virüsü olduğunu tespit etti.
2023 yılında Türkiye’ye giriş yapan ve büyükbaş hayvanlarda oldukça ağır seyrederek ölümlere sebep olan virüs nedeniyle toplanan Ortahisar İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunca hastalık tespit edilen işletmenin 10 km’lik yarıçap alanı içerisinde kalan tüm mahallelere il içi ve il dışı hayvan hareketleri kısıtlandı.

 

Kurban Bayrami Oncesi Sap Alarmi 5

 

Uygunsuzluk tespit edilen hayvan hareketleri kapsamında 46 bin 159 TL idari yaptırım cezası uygulanıyor olacak.  Ekipler hasta hayvanların iyileştiği taktirde  kısıtlamaların 1 ay sonra kaldırılacağını iletti.

 

Şap Nedir ?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir: Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılıyor. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.

Hastalık İlk kez 1546 yılında Hieranymus Fracastorius tarafından tanımlanmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak 1914 yılında istatistiki bilgi olarak kayıt altına alınmıştır.

 

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Kaynak: Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu