Köşe Yazıları

BİR SİNİR SIKIŞMASI NEDENİ: KARPAL TÜNEL SENDROMU NİYE OLUR?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen hafta el ağrıları yazımdan sonra çok kişi bana karpal tünel sendromu ile ilgili sorular sorunca ben de bu hafta özellikle bu hastalıkla ilgili yazı yazmaya karar verdim. Karpal tünel sendromu ile ilgili bu kadar soru gelmesini doğal karşıladım çünkü gerçekten çok yaygın görülen bir sorun. Öncelikle karpal tünel sendromu nedir bilmeyen okurlarımız için bunu açıklamak isterim. Bu sendrom elin; el bileğimizde yer alan bir sinirin (adı median sinirdir) çeşitli nedenlerle sıkışması sonucunda el bileği ve elin özellikle ilk dört bazen de tüm parmaklarında görülen ağrı ve uyuşma şikayetleri ile giden bir hastalığıdır. Temel şikayet ise özellikle uyuşma olup genelde geceleri uykudan uyandıran bir sorundur. Hatta hastalar tam olarak şikayetlerini şöyle söylerler: “gece ellerim uyuşuyor, biraz silkeleyince hafifliyor”. İşte böyle bir şikayetiniz varsa bu muhtemelen karpal tünel sendromudur.
Peki bu sendrom neden oluşur derseniz işte cevabı. İlk sırada fazla kilo demek sanırım yanlış olmaz. Yine şeker ve guatr hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek problemleri, gebeliğin özellikle son dönemleri, el bilek kemiğinde görülen sorunlar karpal tünel sendromuna kapı açacaktır. Guatr sorunlarında özellikle hipotiroidi sıklıkla bu sendroma neden olabilir. Tabii tüm bu nedenlerin yanında en sık nedenlerden biri de el ve el bileğinin sık kullanımı yani yoğun iş yapılması yer alır. İş derken kastteğim şey ev işleri dışında örneğin ellerin çok kullanıldığı tenis gibi sportif faaliyetler, uzun yolda araba kullanmak gibi durumlardır. El ve el bileğinde görülen yoğun kireçlerde median siniri sıkıştırarak bu sendromun gelişmesine neden olabilirler. Bazen de hiçbir neden altta olmayabilir.
Şikayetleri biraz daha açacak olursak da el ve el bileğinde ağrı ve uyuşma, keçeleşme, kramp, parmakları kapatmakta zorluk ve şişlik, nadiren omuza kadar yayılan ağrı ve uyuşma, ileri dönemlerde ise el ve parmaklarda kuvvet kaybı görülmektedir.
Peki bu hastalığın tanısı nasıl koyuluyor ve tedavisi nedir derseniz size bu soruların yanıtı haftaya vereceğim.
Herkese sağlıklı ve virüsten uzak günler diliyorum…

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu