GündemKöşe Yazıları

Bitki Ve Ürünleri İle Ev Temizliği Mümkün

Bitki Ve Ürünleri İle Ev Temizliği Mümkün

Eskiden her evde bulunan iki-üç malzemeyle bütün evin temizliği mümkündü. Ya şimdi? Maalesef günümüzde hepsi farklı amaçlara hizmet eden birçok kimyasal ürün ortaya çıktı. Şimdi tuvalet için ayrı, mutfak tezgâhı için ayrı, yerler için ayrı, camlar için ayrı, makineler için ayrı birer ürün satın alıyoruz maalesef. Günlük yaşamda kullandığımız bu temizlik ürünleri sayısını bilemediğimiz kadar kimyasal madde içeriyor ve her yıl bunlara binin üzerinde yenisi ekleniyor. Ama bu temizliğin de ağır bir bedeli oluyor. Kullandığımız ürünlerin içindeki kimyasallar hem astım, migren, karaciğer sorunları ve alerji gibi pek çok rahatsızlığı tetikleyerek sağlığımızı bozuyor hem de su, toprak ve havayı kirleterek doğaya geri dönüşü olmayacak şekilde zararlar veriyor.

Oysa çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden temizlik maddeleri yerine ev temizliği konusunda çevreye karşı sorumlu doğal pek çok seçenek bulunuyor.

Tarihte insanların temizlik için sekiz çeşit bitkiden yararlandıkları arkeolojik ve tarihi buluntulardan anlaşılmaktadır. Söz konusu bitkilerden ilk üçü; kökü temizlik aracı olan çöven otu (helvacı otu), “hašuuai” adını verdikleri muhtemelen üzerlik otu olan alkalik bir bitki ve sabun otudur. Her üç bitki de suyu, sabun katılmış gibi köpürtür, kir ve lekeleri temizler. Bu malzemeler yüzyıllardır kişisel temizlikte, giysilerin temizlenmesinde ve mekân temizliğinde kullanılmışlardır.

Temizliği sağlamak amacı kullanılan dördüncü bitki ise, sedef otu’dur. yıkanırken veya herhangi bir şeyi yıkarken temizlik malzemesi olarak kullanılabilir.

doğal temizlik artık giderek popülerleşen bir trend. her gün daha fazla insan evinden zehirli kimyasalları uzak tutmak için çaba gösteriyor. lavanta, gül, adaçayı, kekik, portakal, limon otu, karanfil, okaliptüs, tarçın, biberiye yağları da antiseptik ve antifungal özelliktedir. yani mikrop ve mantar tutmazlar. işte bu bitkilerle ev yapımı doğal temizlik ürünleri, dezenfektan, küf giderici ve koruyucu ürünler yapılabilir.

Meyvelerden yapılan esansiyel yağlar mikrop öldürücü özellikleri sayesinde temizlik için binlerce yıldır kullanılmaktadır. yapılan araştırmalar portakal yağının özellikle e.coli ve salmonella bakterilerine karşı en güçlü çözümlerden biri olduğunu belirtiyor. bu yüzden seyreltilmiş portakal yağı özellikle mutfak yüzeyi temizliğinde, çamaşır suyu gibi zararlı kimyasallar içeren temizlik ürünleri yerine kullanılabilir.

hem ucuz hem doğal hem de bakteriye, küfe ve kire karşı oldukça etkili olan özellikle de distile edilmiş beyaz sirke evin her yerinde zehirsiz ve doğal temizlik isteyenler için en doğru seçeneklerden birisidir.

Hindistan cevizi yağı antibakteriyel özelliği ile harika bir temizleyici aynı zamanda da güçlü bir kir sökücüdür. Karbonatla beraber kullanıldığında halı veya koltuklardaki lekeleri temizleyen Hindistan cevizi yağı aynı zamanda kir tutmuş yüzeyleri, özellikle de banyodaki su lekelerini hiçbir zehirli kimyasala gerek kalmadan temizler.

Doğayla dost tertemiz günleriniz olması dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu