Gündemİlçe Haberleri

Bu Fasülyenin Hikayesi Var

Balıkesir’in Manyas ilçesinde, Don Kazaları, göl kenarında 222 yıl yaşadıktan sonra ana yurtlarına döndü. Ardından, Don Kazaklarının miras bıraktığı fasulye, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işareti oldu.

 

Bu Fasülyenin Hikayesi Var… Rus Çarlığı’na isyan ederek Osmanlı Devleti’ne sığınan ve 1740 yılında Manyas Gölü kenarında eski adı Kazaklar köyü olan kırsal Kocagöl Mahallesi’ne topluluk yerleşti.  Devamında, kendi yörelerine has fasulye tohumlarını da beraberinde getirdi. Don Kazaklarının torunları, fasulye tohumlarını yöre halkı ve çiftçileriyle de paylaştı. 1962’de Türkiye’den göç ederek ana yurtlarına döndü.

Bu Fasülyenin Hikayesi Var

TÜRKPATENT’e Olan Coğrafi İşaret

Kendilerine miras kalan fasulyenin üretimine devam eden mahalle halkı, yıllardır geçimlerini Manyas Kazak fasulyesinden sağlıyor. Bu fasulye, kolay pişmesi, kabuğundan ayrılmaması ve lezzetiyle farklılık gösteriyor. Ürün için Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve Bandırma Ticaret Odası Meclis Üyesi Fevzi Karakaş’ın önerisiyle TÜRKPATENT’e olan coğrafi işaret tescil başvuru sonucu belli oldu.

Bu Fasülyenin Hikayesi Var

Ayrıca, Bandırma Ticaret Odasının müracaatını değerlendiren TÜRKPATENT tarafından hazırlanan tescil belgesini, Oda Başkanı Adem Yılmaz ve Meclis Üyesi Karakaş aldı. Fevzi Karakaş, AA muhabirine, Manyas Kazak fasulyesinin tamamen doğal şartlarda üretildiğini söyledi.

“Tescil, yeni bir hayal ve yeni bir umuttur.”

Coğrafi işaret tescilinden duyduğu mutluluğu dile getiren Karakaş, “Tescil, yeni bir hayal ve yeni bir umuttur. Bir değerimize daha değer katmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihi mirası çok güzel olan Kazak fasulyemiz ilçemizin Kocagöl Mahallesi ile Salur ve Hamamlı mahallelerinde yetiştirilmektedir. Göl boyunda yetişen bu fasulye sarı koza ve kuru fasulye halinde tüketiliyor. Son olarak, ilçemizin bir fasulye şehri olacağına inanıyorum.” dedi.

..Bu Fasülyenin Hikayesi Var..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu