GündemÖzel Haberler

‘BU TAŞIN ÜSTÜNDE KİMSEYE TORPİL YOK’

Ölüm sonrasında kimin nereye gömüldüğünün bilinmesi adına bir mezar taşı konur. Ölen kişinin bu dünyada bıraktığı son nişanedir mezar taşı.

Konuyla ilgili olarak günümüzde çok yaygın olarak bilinen mermer mezarlar ve mezar taşları konusunda bu işi yapan Balıkesirli Usta’ya birkaç soru sorduk. Aldığımız yanıtlar Balıkesir ve çevre ilçelerinde yaşayan insanların ölüm sonrasında yakınları tarafından yaptırılan mezar ve mezar taşlarına ilişkin ilginç ve düşündürücü sonuçları ortaya çıkardı.

“MEZARIMIZDA BİLE GÖSTERİŞE MERAKLIYIZ”

Ölümümüzün ardından yapılan mezar ziyaretleri ile tanık olduğumuz isimler ve doğum –ölüm tarihleri geride ruhunu teslim eden kinin bıraktıkları… Konuyla ilgili olarak 22 yıldır mezar taşı yapımı işiyle uğraşan Dursunbeyli mezarcı Cemal Usta (Cemal Özdemir) öyle cümleler kurdu ki. Yaşarken gösterişe olan merak ölüm sonrasında mezara girerken bile peşimizi bırakmıyor dedirtti.

“BU İŞ’TE ÇORBA VAR”

Cemal Usta İşler hep aynı diyerek başlıyor anlatmaya: “Ben nizami bir şekilde çalışıyorum. Yaşam devam ediyor ölümlerde de duraklama yok onlarda devam ediyor. Bu işe girişimde başka iş tutturamayınca oldu.90’lı yıllarda pazarcılık işini yapıyordum. Belediye zabıtaları beni rahat bırakmadı en sonunda soluğu nezarethanede aldım. Sonra bu iş dikkatimi çekti. Bu İş’te çorba var dedim. Dükkânın sahibi sen burayı kirala bu işi yap sen devam ettir dedi. Benimde kafama yattı bu işe başladım ve devam ediyorum. Tam 22 yıl oldu.”

BU İŞİ SEVEN PEK YOK ANCAK KULLANAN ÇOK

Mezarcı Cemal Usta yaptığı işi sevenin pek olmadığını söylüyor. Çırak yok yapmak isteyende pek olmuyor tercih az diyerek kendisinin yürüttüğü mezar taşı işini kendisinden sonra kim yapar ?belli olmaz ancak bu işi yapan kayıtsızda çok diyerek dikkat çekiyor, dikkatli olunmalı diyor. Mezarcı Cemal Usta, “ Mezar taşlarını İmkânı olan yaptırıyor. Benim yaptığım mermer taşları 700TL ‘den başlıyor. Bütçeye göre, mezarın durumuna göre değişim gösteriyor fiyatları. Mezar taşı yaptıracak kişilerin dikkatli olması gerekir. Yazılarına dikkat etsinler derim. Benim yanımda çalışanından tutun buraya ödediğim paralar var ama diğer yanda bakıyorsunuz adamın bir yeri yok ama mezar taşı yapıyor. Benim yaptığım bin 700liralık mezar taşını o yapıyor bin 300 liraya ama malzemesi farklı belli bir yeri yok.”

“MEZARDAN KORKUYORLAR”

Kaçış olmayan ölümden sonra bedenlerin emanet edildiği toprakta yatanlardan korkan çok.Bu konuda diriden korkun ölüden korkmayın diyor Cemal Usta ve şöyle anlatıyor işinde geçen zamanı: “ Mezar taşı işini pek seven yok. Mezardan korkanlar var ben burda çalışmam diyorlar. Ailemden benden sonra bu işte çalışan yok olmayacak. Devretmeyi düşünüyorum tabi ilerde ama korkanda çok. Paranı çok veririm diyorum ama ben mezarlıkta çalışmam diyorlar. Mezardan korkulmaz ben 22 yıldır bu işte mezarlıkta çalışıyorum ve rahatlıkla bir gece mezarlıkta yatabilirim korkmam korkulmaz. Kokku aklıma gelmez. Gece 11-12’lere kadar çalıştığımda olmuştur benim mezarda diriden zarar gelir ama mezardan gelmez. Ses seda yok olmuyor. Diri insanlar bulaşıcı ve zararlı bence.

“MEZARTAŞINDA GÖSTERİŞİ SEVİYORUZ”

“Yıl içinde sayısız mezar taşı yapıyoruz. İnsanlar gösterişe meraklı oluyor. Özellikle üzerlerine koyuluyor. Mezar taşı koyulması doğru değil diye biliyorum ama işte bizimkisi gösteriş bende dâhil insanız ve gösterişi seviyoruz. Bu iş Allah rızası için elini vicdanına koyarak hakkıyla yapacaklara bu işi tavsiye ediyorum. Helal kazanması şartı ile bu iş iyi. Çalmayacak çırpmayacak ve şükürle çalışacak aç kalmaz. Çorbası olur.”

KEFEN PARAN OLSUN AMA KEFENİN OLMASIN!

“Kefen parası diye ölenlerin yakınlarından gelen çok oluyor. Eskiler mutlaka bir kefen parası tutarlardı ceplerinde hala tutanda vardır. Hatta kefenini alanda var ama eskimiş sararmış kefenlerini getiriyor tabi ki yakınları ama biz yeni kefen alıyoruz onların çoğu sararmış olduğu için bize göre yıpranmış oluyor ve çöpe veriyoruz.40-50 sene önce kefenini almış olanlar oluyor ancak yakınlarının gönlü razı olmuyor sararmış hatta küflenmiş olan kefenlikler var. Bu kefenleri kimse almıyor attığım çok oldu. Devlet imkanda verdiği için artık çok önemsenmiyor bunlar. Cenaze parası 300 tl verdiniz mi toprağa girene kadar her bir işi zaten bitmiş oluyor. “Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu