GündemEkonomi

BU TEŞVİK ÜRETENE OLSUN

“Market raflarında süt ve süt ürünlerine ciddi oranda zam yapıldığını görüyoruz. Ama bu zamlardan süt üreticileri yararlanamıyor’’

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Başkanı Cihat Şimşek, ‘‘ Yapılan açıklamalar umut veriyor fakat bu ödemeler Ağustos’tan sonra yapılacak’’ dedi.

15 KURUŞTAN 25 KURUŞA YÜKSELDİ

Süt üreticilerinin önemini vurgulayan Şimşek, Çiğ süt destekleme fiyatlarında yapılan yeni düzenlemenin olumlu olduğunu ancak teşvikten üreten kesimin faydalanmasının önem arz ettiğini belirtti. Şimşek, “ Yeni yıldan itibaren ocak, şubat, mart aylarında süt üreticilerine, litre başına verilen ortalama 10 kuruş Süt Prim Desteği 15 kuruş arttırılarak 25 kuruşa yükseltildi” dedi.

‘ÜRETİCİ ÜRETMEK İÇİN ÖDEMEYE BAKAR’’

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘‘Sektör oldukça zorda.. Üreticiye destek olunmalı. Üretici korunmalı. Market raflarında süt ve süt ürünlerine ciddi oranda zam yapıldığını görüyoruz. Ama bu zamlardan süt üreticileri yararlanamıyor.’’ dedi.

BU TEŞVİK ÜRETENE OLSUN

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği (SÜB) Başkanı Cihat Şimşek, ‘‘ Yapılan açıklamalar umut veriyor fakat bu ödemeler Ağustos’tan sonra yapılacak’’ dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı tavsiye fiyat kararı 1,70 liralık sütün litre fiyatının Bakanlık tarafından yapılan 25 kuruşluk desteklemeyle 1,95 TL olacağını belirtmişti. Konuyla ilgili Pakdemirli; ‘‘2019 yılında yani yeni yıldan itibaren Ocak, Şubat, Mart aylarında süt üreticilerimize, litre başına vermekte olduğumuz ortalama 10 kuruş ‘süt prim desteği’, 15 kuruş daha artırılarak, 25 kuruşa yükseltilmiştir. Böylece; Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı tavsiye fiyat kararı olan 1,70 TL’lik sütün litre fiyatı, Bakanlığımızca yapılan 25 kuruşluk desteklemeyle 1,95 TL olacaktır. Bu desteklemeyle, 2019 yılının ilk 3 ayında süt üreticilerimize toplam 571 milyon TL süt desteği yapılmış olacaktır’’ demişti.

‘‘AĞUSTOS SONUNDA ÖDENİR’’

Bakanlığın açıkladığı süte teşvik ile ilgili konuşan Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘‘Sektör oldukça zorda. Ağustos’ta süt fiyatı 1,70 olarak belirlenmişti. Bakanlığın yönetmeliğinde de şu ifade var. ‘‘Yapılan bu destekler, bakanlığın belirlediği tarihlerde ve belirlenen miktarlarda yapılır’’ diye. 9 Kuruş olan süt teşviki 25 kuruş olarak verilecek dendi. Bakan Bekir Pakdemirli buna çiğ sütü de ilave edip söyledi. Aradaki destek miktarının arttırılabileceğini belirtti. Fakat şöyle de bir şey var. Ocak, Şubat ve Mart ayının teşvikleri Ağustos ayı ve sonrasında ödenir. Hal böyle olunca da çiğ süt fiyatının 1,95 olması da mümkün gözükmüyor’’ ifadelerini kullandı.

‘‘SEKTÖRÜMÜZ ZOR DURUMDA’’

Üreticinin giderlerinin çok fazla olduğunu söyleyen Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ‘‘Sektörümüz çok zor durumda. Bütün fiyatlar yüzde 50 arttı. Üreticilerimiz mazot, yem alamıyorlar. Yılın son aylarında asgari ücretler belirlenirken ve enflasyon rakamları açıklanırken, üreticinin de düşünülmesini isteriz. Yeme ayda iki kere zam geliyor. Dolar ve Euro yükselmemesine rağmen sürekli bu zamlarla karşılaşıyoruz. Üreticiye destek olunmalı. Sanayici değil, üretici korunmalı. Market raflarında süt ve süt ürünlerine ciddi oranda zam yapıldığını görüyoruz. Ama bu zamlardan süt üreticileri yararlanamıyor’’ dedi.

‘‘ÖDENMESİNİ BEKLİYORUZ’’

Başkan Şimşek, ‘‘Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan bu teşvik için teşekkür ediyoruz. Süt üreticilerimize bu açıklama umut olmuştur. Bu desteğin inşallah yakın zamanda ödendiğini görmek isteriz. Ancak sanayiciyle yapılan görüşmelerin ardından da çiğ süt fiyatının arttırılması lazım. Yoksa bu üreticiye verilmiş teşvik sayılmaz, sanayiciye verilmiş teşvik sayılır’’ şeklinde konuştu. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu