Gündem

Cilt Bakımında Devrim: Retinolün Faydaları

Cilt Bakımında Devrim: Retinolün Faydaları

 

Toplumlarda kaliteli yaşam isteğinin giderek artması, sağlıklı, genç ve güzel görünme isteği  kozmetik ve güzellik sektörünün gelişmesine neden olmuştur.  Kozmetik ürünler günlük yaşamımızda güzel ve bakımlı görünmek, sosyal yaşamda fark edilebilir olma amaçları ile kullanılarak yaşamımızın değişmez bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yüzyıllardır genç kalmak ve güzelleşmek için basit yöntemler ile uygulanan bitkisel karışımlar, yağlar ve ekstreler günümüzde yerini  fitokozmetik ve  nanoteknolojik ürünlere bırakmıştır.

Piyasada bu kadar ürün çeşitliliği varken önemli olan etkinliği ve kanıt düzeyi yüksek, emilim olasılığı az ve kişiye yan etki oranı düşük olan kişinin  cilt tipine uygun kozmetik ürünlerin seçilmesi önem arz etmektedir. Bu konu özellikle biz Dermatoloji hekimlerinin görevidir: Kişinin cilt tipini analiz etmek, derinin özelliklerini gözlemlemek, uygun ürünü önermek ve hastanın takibi biz Dermatologların yıllarca aldığımız eğitimin en önemli parçasıdır. Bugün sizlere dermotokozmetik ürünlerin bir kısmının içerğinde yer alan mucizevi topikal ürün “retinol” den bahsedeceğim.

“Retinol” terimi pek çok kişi tarafından bilinse ve önerilse de aslında esas görevi tam olarak bilinmez. Retinol, retinoid ailesinin bir üyesidir. Retinoidler de A vitamininden türetilen bileşiklerdir. Retinoller sıklıkla “antiaging” dediğimiz gençleşme amacıyla kullanılır. Yanı sıra cilt yenilenmesini hızlandırır, kolajen üretimini artırır ve yaşlanma, düzensiz doku ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

Retinol; dıştan sürerek uygulandığında;

  • Yağlı cildi düzenler, gözenekleri daraltır.
  • Kollajen üretimini arttırarak ince kırışıklık ve çizgilerin oluşumunu geciktirir.
  • Parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmamızı sağlar.

Ancak bilinmelidir ki, tüm retinoidler aynı değildir. Farklı konsantrasyonlarda ve farklı alt başlıklarda retinol çeşitleri mevcuttur. Bu maddeler her hastada farklı konsantrasyonda seçilmelidir; yüz- göz çevresi için farklı dozlar ve farklı ürünler gerekir. Keza formülasyonlar da farklılık göstermektedir. Bu nedenle uygun ürün seçimi sadece Dermatoloji hekimi  tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde kişide istenmeyen yan etkiler gelişebilir. Dolayısı ile uygunsuz ürünler ciltte yanıklara dahi neden olarak “Astarı yüzünden pahalıya gelir” deyimini doğrular şekilde sonuçlar yaratabilir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu