GündemDünyadan Haberler

ÇOCUK TİYATROSU

Tiyatroda çocuk oyunlarının ayrı bir yeri vardır. Çocuğa ulaşmak ona hitap edebilmek zordur. Amatör veya profesyonel tiyatrolarda yapılan en büyük hatalardan biri tiyatroya yeni başlamış ve daha önce hiç sahne tecrübesi olmayan oyuncuların çocuk oyunlarında pişirme, tecrübe kazandırma mantığıyla oynatılmasıdır.

Tabi ki de bunu genele vurmuyoruz bu konuda hassasiyetlerini gösteren tiyatrolarımız var. Bu anlamda bir çocuk oyununda oynatacağımız oyuncuyu seçerken ince eleyip sık dokumalıyız. Bununla ilgili bir yönetmenin “Çocuk Tiyatrosu belli başlı bir eğitim işidir” diyerek oyuncularına üç yıl çocuk oyunu oynatmadığını ve sezon repertuarına çocuk oyunu koymadığını bir yerde okumuştum.

Çocuk Tiyatrosu belli başlı bir eğitim işidir. Pedagoji ve psikoloji biliminden uzak olmamalıdır. Şimdi bakıyorum da tiyatro çok ucuzlaşmış .Bu durum beni çok üzüyor..

Son dönemde artan maskotlu çocuk oyunlarını hepiniz biliyorsunuz. İnanılmaz bir şekilde türeyen bu ekipler tamamen tüccar mantığıyla sözde çocuk oyunu yaptığını zannedip bir de yaptığı işle övünüyor. Elle tutulur sağlam bir metni bile olmayan , ses ve DVD kayıtlarıyla oynayan oyunlar, giy maskotu eğlendir çocuğu mantığıyla çocuklarımızı doğru tiyatro izlemekten mahrum bırakırken , onları gerçeklikten uzaklaştırıyor. Çizgi Film Kahramanları ve popüler karakterleri oyunlarında kullananlar bu gün hala Türkiye turnesi yapıyoruz diye geziyorlar. Afişlerin de bile yazanı ve yönetmeni yazmayan oyunlar, gerçekten doğru tiyatro yapmaya çalışan ekiplerin oyunlarından iki-üç kat daha fazla paralara pazarlanıyor. Oysa doğru çocuk tiyatrosu yapan ve yapmaya çalışan ekiplerimiz mevcut. Kostümüyle, dekoruyla , verdiği mesajlarla, öğretirken eğlendiren oyunlarımız var. Çocuğun oyuncunun mimiklerini görebildiği, oyunun iletisini alıp hem de eğlendiği oyunları tercih etmeliyiz.

Bir diğer konu ise oyunun yaş aralığı ile ilgili. Bunu kesinlikle çocuk oyunu oynayacak tiyatro ekipleri bir pedagogdan yardım alarak kesin çizgiyle belirlemelidir. Yaşının altında bir içeriğe sahip oyuna gelen çocuk seyirci oyunu çok basit görüp hatta oyunu hafife alma boyutunda eğlenebiliyorken , yaşının üzerinde oyuna gelen çocuk izleyici ise o oyundan hiç bir şey anlamayarak tamamen ilgisiz kalabiliyor. Bu konuda mücadele veren benim de yakından tanıdığım Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Laboratuarı Derneği Başkanı Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın’ın görüşleri kıymetlidir. İlgi duyanlar kendisini takip edebilir, yazılarını okuyabilir.

Son söz babında değerli veliler, kıymetli anne babalar çocuklarımız bizler için önemli. Onları bir çocuk oyununa götürürken oyun tercihi konusunda hassasiyet göstermenizi tavsiye eder, Onları tiyatro ile büyütmenizi, bu kültürü temelden alıştırmanızı temenni ederim

Sevgiyle Kalın..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu