Sağlıkİlçe Haberleri

Çocukluk Çağı Kanserleriyle Mücadele Çağrısı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü, Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü'nde Toplumu Bilinçlendirdi

Çocukluk Çağı Kanserleriyle Mücadele Çağrısı

Cocukluk Cagi Kanserleriyle Mucadele Cagrisi 1

Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü yaklaşırken, Balıkesir İl Sağlık Müdürü, Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, toplumu çocukluk çağı kanserleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. İşte Müdür Keskin’in açıklamaları:

Kanser Türlerindeki Önemli Farklılıklar

Uzman Dr. Kadir Keskin, çocukluk çağında ortaya çıkan kanser türlerinin yetişkinlikte görülen kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık gösterdiğini belirtti. Keskin, çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemilerin oluşturduğunu ve geri kalan %70’inin ise lenfoma ve solid tümörlerden kaynaklandığını açıkladı.

Belirtiler ve Semptomlar

Ayrıca Uzman Dr. Keskin, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerini de şu şekilde sıraladı:

  • Deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı) ve halsizlik
  • Enfeksiyonlara yatkınlık, lenf düğümlerinde şişlikler, dalakta büyüme
  • Sıra dışı kanamalar (burun, diş eti, cilt altı kanaması gibi)
  • İştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı
  • Kemik ve eklemlerde ağrılar (sıklığı ve şiddeti artıyorsa, uykudan uyandırıyorsa)
  • Açıklanamayan ateş, ani görme değişiklikleri
  • Genellikle kusmanın eşlik ettiği, sık baş ağrısı

Farkındalık ve Erken Tanı

Son olarak Müdür Keskin, çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerinin diğer hastalıklarla karışabileceğini ve bu nedenle erken tanının önemli olduğunu vurguladı. Ebeveynlerin farkındalığının artmasının hayati önem taşıdığını belirten Keskin, çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını artırdığını ifade etti.

Ücretsiz Tedavi ve Halk Sağlığı Sorunu

Müdür Keskin, ülkemizde çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinin Genel Sağlık Sigortası kapsamında ücretsiz olduğunu belirterek, tedavinin başarıyla gerçekleştirildiğini ve ülkemizdeki tedavi başarısının diğer ülkelerden farklılık göstermediğini vurguladı. Çocukluk çağı kanserlerinin önemli bir halk sağlığı ve toplumsal sorun olduğunu da ekledi.

Bilinçlendirme Çağrısı

Müdür Keskin, 15 Şubat Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü dolayısıyla toplumu çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirmeye ve farkındalık oluşturmaya çağırdı. Ayrıca çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesi, erken teşhis ve tedavisi için belirtilerin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı, ebeveynlere önemli bir rol düştüğünü belirtti.

Haber: Bülten

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu