SağlıkDünyadan Haberler

İlk Vaka ABD’li Yetkililer Tarafından Doğrulandı

ABD'li sağlık yetkilileri, son günlerde bir kişide 'hıyarcıklı veba' vakasının tespit edildiğini doğruladı.

İlk Vaka ABD’li Yetkililer Tarafından Doğrulandı

Oregon eyaletinde sağlık yetkilileri, son günlerde bir kişide ‘hıyarcıklı veba’ vakasının tespit edildiğini doğruladı. Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada, bireyin sağlık durumuyla ilgili bilgi verirken, vebanın semptomları ve hastalığın yayılma yolları hakkında da geniş bir bilgilendirme yaptı.

‘Toplum için büyük risk’

Hıyarcıklı veba, genellikle insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan sonra 2 ile 8 gün içinde ortaya çıkan semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomlar arasında ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümleri yer alır.

Erken teşhis edilmezse, hıyarcıklı veba daha ciddi ve hayati risk taşıyan septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Ancak, bu vakada hastalık erken aşamada tespit edilmiş ve tedavi edilmiş olduğundan toplum için büyük bir risk oluşturmadığı ifade edildi.

İlk Vaka Abd'Li Yetkililer Tarafından Doğrulandı

‘Kemirgenlere Dikkat’

Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, hastalığın yayılmasını önlemek için yapılan çalışmaları da açıkladı. Eyalette, vebanın nadir görüldüğü ve son vakaya 2015 yılında rastlandığı belirtildi.

Hastalığın insanlara veya hayvanlara, enfekte bir pire ısırığı yoluyla veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla yayıldığına dikkat çekilirken, vebayı taşıyan en yaygın hayvanların sincaplar olduğu ancak fareler ve diğer kemirgenlerin de hastalığı taşıyabileceği belirtildi.

İlk Vaka Abd'Li Yetkililer Tarafından Doğrulandı

Öte yandan, vebanın yayılmasını önlemek için vatandaşlara çeşitli önlemler alınması konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Pire maruziyetini azaltmak için uzun pantolonlar giyilmesi, böcek kovucu kullanılması ve piknik alanlarında sincap ve diğer yabani kemirgen hayvanların beslenmekten kaçınılması gibi tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Bu gelişmelerin ardından, Oregon eyaletindeki sağlık yetkilileri, hastalığın yayılmasını önlemek ve toplumu bilgilendirmek için gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

İlk Vaka Abd'Li Yetkililer Tarafından Doğrulandı

 

 

Haber: Bülten

El Titremesinin Altında Yatan Başlıca Sebepler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu