Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikYaşam

Cunda Adası: Gezilecek Yerler

Cunda Adası insanların turizm dönemlerinde tatil yapmak, gezmek amacıyla gittikleri büyük ilgi gören bir yerdir. Cunda ile ilgili detaylar..

 

Cunda Adası: Gezilecek Yerler

Ayvalık Cunda

 

Girit mutfağı, Rum mirası sokaklar, özerk ada hissiyatı, hoş insanlar, gün batımında balık sefası ile ince ve dingin yaşamayı sevenlere hitap ediyor. Tabi ki bu söylediklerimiz buraların tadını en güzel çıkaracağınız zamanlar olan sezon başı ve sezon sonu için geçerli. Bayram gibi zamanlarda sizi mutsuz eder. Önerimiz bayram gibi yoğun zamanlarda tercih etmemeniz yönünde. Tatiliniz uyuyor ise yaz yerine okulların açık olduğu zamanları tercih edebilirsiniz.

İşin doğrusu şu ki Cunda’da gezilecek yerler bir çırpıda bitiveriyor. İki kilise, 5-10 sokak derken hepsi hepi topu yarım günlük tur. Üstelik, Cunda Adası’nın bir Alaçatı gibi eğlendirme gayesi de yok. Denizi var, beach club’ı yok, barı var, partisi yok. Bu da Cunda’nın “Ben kimseyi eğlendiremem, keyif almayı bilen gelsin” diyerek ağırlığını koyma şekli.

 

Ayvalık Cunda

 

Cunda’nın Tarihi

 

Tarihe baktığınızda da Cunda’nın hep bir ağırlığı olmuş; Cunda 18. yüzyılda Osmanlı’dan özerklik almış, büyük bir şehir olmamasına rağmen 4-5 konsolosluğa ev sahipliği yapmış, Kurtuluş Savaşı sırasında işgalcilere ilk asker kurşunu burada sıkılmış (adanın diğer adı olan Alibey de tetiğin arkasındaki isim) ve böylece Yunan ordusuna Anadolu’da ilk direniş burada başlamış.

Mübadele tarihine ilgi duyanların, özellikle de gurmelerin ve ağırdan almak isteyenlerin Cunda’dan tebessümle ayrılması çok muhtemel. Daha fazla hareket arayanlara ise Cunda’yı Ayvalık ile birlikte gezmelerini öneririz, zaten araları sadece 25 dakika ama Ayvalık’a yazın dehşet bir trafik oluyor. Kazdağları ise İstanbul’dan gelirken hem yolunuzun üzerinde hem de sadece 1,5 saat mesafede.

 

Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler

 

Taksiyarhis Kilisesi

Cunda’da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında en iyi şekilde korunarak günümüze ulaşabilmiş Taksiyarhis Kilisesi geliyor. 1873 yılında inşa edilen kilise, bir süre cami olarak ibadete açıldıktan sonra depremde hasar görerek terk edilmiştir. Ardından yoğun bir restorasyon süresinden geçen yapı, bugün Rahmi Koç Müzesi olarak ziyaret edilmektedir. Müzede endüstri ve mühendislik alanına dair birçok obje, araç gereç ve oyuncak sergilenmektedir.

 

Taksiyarhis Kilisesi

 

Âşıklar Tepesi

Cunda Adası’nı kuşbakışı seyredebileceğiniz bir tepe olan Âşıklar Tepesi, restore ettirilen yel değirmeniyle adanın simgelerinden biri haline gelmiş. Eski yel değirmeni restore edildikten sonra Selim ve Necdet Kent Kitaplığı’na dönüştürülmüş. İçinde bir de kafe hizmet veren mekanda, soğuk bir limonata içip gün batımını izlemek büyük keyif.

 

Âşıklar Tepesi

 

Despot Evi

 

1862 yılında bir Rum asilzadesi için inşa edilen Cunda Adası Despot Evi, 1877 yılında yaşanan bir baskında evin sahibinin öldürülmesi sonucu Osmanlı Devleti tarafından satın alınır. Bu tarihten itibaren Hükümet Binası olarak kullanılan bina, 1921 yılında, yetimhaneye dönüştürülmüş. Kurtuluş Savaşı’nın ardından yetimhane ve ilkokul olarak kullanılan yapı, 1980 yılında boşaltılan ve atıl durumda kalan Despot Evi’ne özellikle Yunan turistler büyük ilgi gösteriyor.

 

Despot Evi

 

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

 

Ayvalık adaları, irili ufaklı 22 adadan oluşur. 17.950 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük tabiat parkıdır. Ayvalık Cunda’da görülecek en özel doğal güzelliklerin başında gelir. Körfezin içerisine birbirine yakın konumdaki bu muhteşem adalar; tarihi kilise ve manastırları, geleneksel mimarinin dokusunu korumuş evleri, hem zengin bitki örtüsü hem de deniz canlılarının çeşitliliği bakımından doğal bir hazinedir.

 

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

 

Cunda Adası’nda Bunları Yapmadan Dönmeyin

 

  • Bir balıkçı kasabası olan Cunda’dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönmeyin.
  • Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etmeyin.
  • Âşıklar Tepesi’nden ya da Şeytan Sofrası’ndan günbatımını izleyin. Ayrıca şeytan’ın ayak izi olduğu sanılan lav birikintisini görmeyi unutmayın.
  • Ayvalık Adaları, tektonik hareketler ve çöküntüler sonrasında deniz yüzeyine çıkan dağlık alanlar. Bu bölgede yer alan Ayvalık dalış merkezlerinden birinde sualtı dalışı yapmayı deneyin.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu